Ty, kteří utíkají před Islámským státem, musíme přijmout na našem území, uvedl předseda Evropské komise Juncker

09.09.2015 13:27

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker předstoupil dnes před europoslance, aby mimo jiné hovořil o uprchlické krizi. „Neměli bychom z toho mít strach, ale naopak bychom se měli pustit do akce, která bude soustředěná a odvážná a které se budou účastnit všechny členské státy a organizace,“ uvedl.

Ty, kteří utíkají před Islámským státem, musíme přijmout na našem území, uvedl předseda Evropské komise Juncker
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Není tu okamžik, kdy bychom měli mít strach. Ale je to okamžik lidskosti a lidské důstojnosti. Evropa je světadíl, kde každý někdy v historii byl uprchlíkem,“ uvedl Juncker exkurs do historie. Hovořil i o československých občanech, kteří hledali azyl v jiných evropských zemích po potlačení pražského jara v roce 1968. „My Evropané bychom neměli zapomenout, jaké to je poskytnout útočiště. To patří mezi základní lidská práva,“ apeloval.

Podle Junckera máme prostředky na to, abychom běžence přijali. „Ale je pravda, že Evropa nemůže přijmout veškerou bídu světa. Je jistě velmi důležité, že nyní bezprecedentní počet uprchlíků přichází do Evropy,“ uvedl Juncker. „Naši občané si dělají starosti. Dokud v Sýrii bude válka a teror v Libyi, uprchlická krize jen tak nevymizí. Můžeme stavět zdi, ploty, ale nebuďme demagogy. Představte si aspoň na vteřinu, že byste v té situaci byli vy, a kolem vás zkáza, jakou cenu byste za to zaplatili. Myslím si, že žádné moře by vám nebránilo v odchodu,“ řekl. Evropa podle něj bojuje proti Islámskému státu. A tak musíme ty, kteří před ním utíkají, přijmout na svém území.

„Je tedy největší čas jednat a zvládnout uprchlickou krizi,“ uvedl. Hovořil o kolektivním zavázání se pomoci uprchlíkům, které však „pokulhává“ za Tureckem, Libanonem či Jordánskem, které mají na svém území miliony uprchlíků. 

„Dnes navrhujeme druhý krizový mechanismus, to je něco, co musíme velice rychle prosadit,“ uvedl Juncker s tím, že to musí být povinné. „Obracím se na členské státy ohledně přerozdělení 120 tisíc uprchlíků, což by mělo být povinné,“ řekl. První krizový mechanismus byl podle něj navržen v květnu, kdy si země měly dobrovolně rozdělit čtyři tisíc imigrantů. „Doufám, že nyní nebude žádná negativní rétorika. Přesně toto je akce, kterou musíme v současné době zrealizovat,“ dodal. „Musíme zajistit tyto lidi na zimu,“ řekl.

„Potřebujeme společnější azylovou politiku. Proto komise dnes navrhuje permanentní mechanismus přemístění, který nám umožní řešit krizové situace i v budoucnosti,“ uvedl a apeloval na to, aby se azylantům umožnilo pracovat i vydělávat v době, kdy je teprve jejich žádost vyřizována. „Lidé, kteří pracují, získávají znovu důstojnost. Je nutné, aby migranti mohli pracovat hned, co přijdou do Evropské unie,“ uvedl. Zkonstatoval, že je dobré, že se Evropská unie vzdala hraničních kontrol. „Schengenský systém nebude za mandátu této komise zrušen,“ dodal.

Juncker zároveň také hovořil o svěřeneckém nouzovém fondu, na němž by se měly podílet všechny členské státy a jenž by přinesl stabilizaci v domovských zemích uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…