Ty telefony, ty telefony! Již druhý politik se handrkuje s Danielem Hermanem, co kdo komu povídal a psal

31.10.2016 7:21

Již podruhé za uplynulých několik málo dní se do sporu o to, co mělo být řečeno, či co nezaznělo, dostává ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). O současném vládním rozkolu informuje deník Právo.

Ty telefony, ty telefony! Již druhý politik se handrkuje s Danielem Hermanem, co kdo komu povídal a psal
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se nejprve dostal do sporů s Pražským hradem, kdy tvrdil, že jeho strýc, přeživší holokaustu Jiří Brady, nedostane vyznamenání k 28. říjnu jenom proto, že on měl přijmout dalajlámu. Prezident Miloš Zeman mu to takto měl sdělit při setkání v září na slovenském velvyslanectví. Ani jeden ze svědků, velvyslanec Weiss či ministři Ťok a Mládek, kteří měli být rozhovoru přítomni, to však nepotvrdili. 

Nyní se v hádkách pokračuje. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) včera v televizní Partii TV Prima uvedl, že pročínské prohlášení bylo nutné, neboť Herman porušil setkáním s dalajlámou dohodu z roku 2014. Herman však jeho slova ostře odmítl a Právu nyní sdělil, že nic takového neslíbil. Navíc ze lži obvinil právě Zaorálka. 

Anketa

Hrozí České republice politikou vyprovokované násilí v ulicích a na náměstích?

hlasovalo: 13351 lidí

„Pak jsem se z veřejných zdrojů dozvěděl, že ministr Herman oficiálně přijme dalajlámu. Celý den (17. října) jsem mu volal, co se děje, ale on mi jen odpoledne poslal SMS, že se situace vyvinula a že přijme dalajlamu (18. října) na ministerstvu. Neustále jsem se ho snažil telefonicky sehnat, což se mi povedlo až večer,“ uvedl včera Zaorálek s tím, že se rozčílil kvůli dohodě a nedodržení slova vůči jeho osobě a Číně. Herman prý měl Zaorálkovi odpovědět, že vedle něj sedí bývalí diplomaté Martin Palouš a Petr Kolář. Nabízel je prý Zaorálkovi k telefonu. 

„Oni to teď tady dohodli, tak se zkusme nějak dohodnout, oslovme dalajlámu a přesvědčte ho, ať ráno na ministerstvo nepřijde. Udělejte to vy,“ měl podle všeho Herman odvětit Zaorálkovi. Následné vydání pročínského prohlášení bylo podle Zaorálka jen reakcí na to, co se stalo. „V souvislosti s tím, co jsem vydal, jsem byl tak trochu kašpar. Další prohlášení jsem sám už vydat nemohl, a proto se ozvali šéfové obou komor Parlamentu, premiér a prezident, protože dalším prohlášením ministra zahraničí bych nezměnil nic,“ uvedl Zaorálek k tomu, že se Herman s dalajlámou sešel i s místopředsedy obou parlamentních komor, což znevážilo původní prohlášení ministerstva zahraničních věcí ohledně nezměněné politiky vůči Číně.  

„Šlo o hledání řešení, kdy ČR přestala držet slovo. Pan Herman s argumentací, že má zkušenost s StB, si dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo, a stal se hrdinou. Mluvíme-li o čestné politice, pak je to i otázka držení slova,“ dodal Zaorálek.
 
Právo také nyní informovalo, že Herman měl skutečně v roce 2014 slíbit, že se s dalajlámou nesetká oficiálně, nýbrž jen soukromě. Právě toto však nyní Herman odmítá.  
 
„Nikdy jsem neslíbil, že se s dalajlámou nesetkám. Naopak, když došlo na diskusi, tak jsem řekl, že takový slib je nepřijatelný a je v rozporu s mým svědomím. Jako demokraticky zvolený politik naprosto odmítám diktát Pekingu a určování, s kým se mohu a nemohu setkat,“ řekl a osočil Zaorálka ze lži. „Jestli má někdo potřebu se takto servilním a vazalským způsobem zavazovat jakékoli velmoci, já to odmítám,“ doplnil. Slova Hermana podpořil ministr zemědělství Marian Jurečka, který sdělil, že Herman přislíbil pouze informaci o setkání, nikoliv, že se s dalajlámou nesetká. 
 
Oproti tomu za Zaorálkem stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…