Ty, ty, ty, Švédsko. Buď hodnější na uprchlíky! Rada Evropy se zlobí

10.10.2017 12:24

Švédsko přijalo v poměru k počtu svých obyvatel nejvíce migrantů ze všech evropských států. V důsledku nedostatečných kapacit však začalo postupně své „ultraliberální“ přistěhovalecké zákony zpřísňovat. A tento krok je nyní kritizován Radou Evropy.

Ty, ty, ty, Švédsko. Buď hodnější na uprchlíky! Rada Evropy se zlobí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rozdávající oběd

Švédsko se dlouhá léta pyšnilo svým „premiantstvím“ v oblasti přistěhovalecké politiky. Socialistické vlády udělaly za několik let ze Švédska zemi, která vítá uprchlíky i migranty s otevřenou náručí. Ovšem příval desítek tisíc migrantů v roce 2015 a 2016 přinutil vládnoucí koalici socialistů a zelených přece jenom přijmout kroky, které by masivní migraci směřující do země omezily. I přesto země přijala za několik málo měsíců více než 160 000 lidí.

Nicméně, zvýšená kriminalita a teroristické útoky nadšení švédské populace z nově příchozích přece jenom snížily. Vláda migrační tok výrazně omezila a dočasně pozastavila program, v rámci kterého mohly být slučovány rodiny migrantů. Ačkoli se Švédsko vždy snažilo jednat s migranty co nejlépe, přesto je nyní za svoji migrační politiku kritizováno Radou Evropy. Komisař pro lidská práva v Radě Evropy Nils Muižnieks vyzval vládu, aby se opět vrátila ke svým původním „liberálním“ zákonům.

„Je zapotřebí, aby Švédsko opustilo dočasná opatření a umožnilo migrantům sloučit se s rodinnými příslušníky. Vzhledem ke snižování počtu nově příchozích je nejvyšší čas vrátit se k původním zákonům. V opačném případě bude integrace zejména mladých přistěhovalců značně ztížena,“ poznamenal dle serveru Local Muižnieks během své několikadenní návštěvy Švédska, při které se osobně setkal i s mladými afghánskými migranty, kteří protestovali proti své deportaci.

Komisař Muižnieks sice projevil značnou míru porozumění pro osud mladých přistěhovalců, ale bohužel zapomněl zmínit, že velká většina z nich lže o svém věku. Jak letos v létě potvrdily testy Švédské národní agentury pro forenzní medicínu, plných 80 % mladých migrantů z asi 2500 testovaných o svém věku lhalo. Mladí lidé z Afghánistánu, Sýrie či Íránu si tak chtěli zajistit lepší výchozí pozici pro uznání azylu v zemi.

Zůstává otázkou, jestli se švédská vláda odhodlá migrační politiku země opět uvolnit. Příští rok v létě se budou konat parlamentní volby a oslabená vládní koalice si nemůže dovolit nabídnout sílící opozici v podání Švédských demokratů (SD) další kladné body. Již v minulých volbách získali Švédští demokraté téměř 13 % hlasů a tentokrát by mohli atakovat dokonce hranici dvaceti procent. Kritika liberální přistěhovalecké politiky a Evropské unie jsou přitom hlavním pilířem SD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…