Týc je ve vězení. A panáčkům na pražských semaforech chybějí hlavy

27.02.2012 16:54

Na protest proti uvěznění umělce Romana Týce vznikla na sociální síti Facebook iniciativa přelepovačů hlav. Ti se plíží k semaforům a přelepují hlavy panáčkům. Bezhlavé figurky už byly viděny v různých pražských městských částech.

Týc je ve vězení. A panáčkům na pražských semaforech chybějí hlavy
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

"Dokud bude Roman Týc ve vězení za panáčky, budeme jim přelepovat hlavy jako projev solidarity a řízené občanské neposlušnosti. Sdílejte fotky vašich bezhlavých panáčků!" vyzývají zakladatelé výzvy na svých facebookových stránkách. A fotky se na webu skutečně objevují, první pocházejí z Letné. Podle komentářů Praha zřejmě nezůstane v boji osamocena, uživatelé z Plzně nebo Českých Budějovic už rovněž slibují své zapojení.

Policie to ale lidem nedaruje. "Hlídka zjistila, že na Letné panáčkům hlavy opravdu chybí, budeme tedy hledat viníky," informoval server Lidovky.cz mluvčí policie Jan Daněk. "Pachateli hrozí pokuta až 300 tisíc korun."

Týc, vlastním jménem David Hons, nastoupil do vězení v pátek. Odmítl totiž zaplatit původně vyměřenou pokutu 60 tisíc korun, prý by tím přiznal, že se dopustil tresného činu.

Kromě facebookových příznivců s uvězněním Týce (i řidiče Romana Smetany, který v Olomouci pokreslil politické plakáty) nesouhlasí ani Český helsinský výbor. "Domníváme se, že reakce státní moci na oba případy je zcela nepřiměřená," uvedl výbor v oficiálním vyjádření. "Bylo možné upustit od potrestání, neboť žádný právem chráněný zájem společnosti nebyl ve skutečnosti podle našeho názoru ohrožen."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…