Týdeník vytáhl na Babiše dokumentaci k Čapímu hnízdu

03.07.2016 21:16

Kauza Čapí hnízdo ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše získává nové rozměry. Magazín Reportér, citovaný serverem SvobodnéFórum.cz, totiž zveřejnil oficiální dokumenty k dotaci na farmu.

Týdeník vytáhl na Babiše dokumentaci k Čapímu hnízdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Z dokumentů zcela jednoznačně vyplývá, že otěže projektu, na který byla vyplacena dotace pro malé a střední podniky, po celou dobu držel Babišův Agrofert. Ten ručil i za úvěry na stavbu a bylo nutné s ním projednávat všechny změny. Farma se v dokumentech prohlašuje za nezávislý malý podnik. 

Babiš se k Čapímu hnízdu plamenně vyjádřil v březnu v Poslanecké sněmovně, řečnil více než hodinu a půl. Stačilo však říci jediné, poznamenává nyní magazín.

„Farmu v dezolátním stavu koupil můj holding, projekt rekonstrukce přichystal můj holding, dokumentace je vedena na můj holding a územní rozhodnutí dostal můj holding. Z holdingu jsme vyčlenili jednu firmu a tu koupili moji blízcí. Na onu firmu jsme projekt převedli, původní budovy a pozemky ale zůstaly po celou dobu mému holdingu. O dotaci nežádal můj holding, ale ona vyčleněná firma mých blízkých. Firmě za úvěry ručil můj holding, který měl i právo mluvit do projektu. Úředníkům tento postup nejspíš nevadil, dotaci jsme dostali a kontrolami prošli. Jsem přesvědčen, že jsem se já ani můj holding, který později opět převzal i vyčleněnou firmu od mých blízkých, ničeho nedopustili. Děkuji za pozornost.“

  • Původní text ZDE.

Vyplývá to prý z oficiální úřední dokumentace k dotaci na Projekt multifunkčního areálu Čapí hnízdo. Jediné, k čemu nejsou doklady, je vlastnictví farmy. Spis má více než 1200 stran, stovky stran pak tvoří i projektovou dokumentaci, z níž lze mimo jiné dobře vyčíst i to, jak se z velkého projektu gigantické firmy dá udělat malý start-up.

Zchátralou zemědělskou usedlost totiž koupila dceřiná společnost Imoba, která byla zadavatelem projektu areálu Čapí hnízdo. Ta také získala územní rozhodnutí pro umístění staveb. Z Agrofertu byla Imoba vyčleněna až o několik let později, i přesto stále vždy byl a je jejím stoprocentním vlastníkem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…