Týdny bez praní a pak... Známý lékař Pollert tuší zlo spojené s respirátory

25.02.2021 16:06

Lékař, olympionik a bývalý komunální politik ODS Lukáš Pollert nevidí smysl v povinném nošení respirátorů. Prý to bude horší, než kdyby člověk nosil textilní roušky. „To bude lahůdka. Budou se nosit týdny bez praní, a to teprve bude semeniště bakterií a virů,“ napsal na facebooku. Jelikož i v Rakousku lockdown selhal, tak ho nemá smysl zavádět v Česku. „Na lockdown je pozdě, změna roušek zbytečná, zavřením školek přijdeme opět o personál v nemocnicích,“ myslí si.

Týdny bez praní a pak... Známý lékař Pollert tuší zlo spojené s respirátory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Pollert

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Známý lékař Lukáš Pollert zveřejnil sérii statusů, kde zkritizoval povinné nošení respirátorů. Dle něj se jedná o krok špatným směrem. Látkové roušky byly dle Pollerta lepší alternativou, neboť je lidé alespoň prali či si je měnili. „Ale respirátory FFP2?“ tázal se. To je něco jiného. „To bude lahůdka. Budou se nosit týdny bez praní, a to teprve bude semeniště bakterií a virů,“ napsal na facebooku. Dodal též, že respirátory nijak neřeší personální nedostatek v nemocnicích.

Do diskuse ještě napsal, že si vlastně uvědomil, že on sám nemusí ani ty látkové roušky.

Připomeňme, že ode dneška – 25. února začala platit ve vybraných prostorech povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem. Alternativou respirátoru bez výdechového ventilu na vyjmenovaných frekventovaných místech je jiná ochrana plnící normy FFP2, KN95 nebo s filtrační účinností aspoň 95 procent. Variantou jsou i dvě zdravotnické obličejové masky.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

V jiném statusu sdílel dnešní slova rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Ten pověděl, že lockdown ztratil v Rakousku po šesti týdnech účinnost. Lidé ho prý stále méně dodržovali a nařízení obcházeli. „Lockdown, který se nedodržuje, nedává smysl,“ řekl kancléř. Informoval o tom například server Novinky.

Rakousko nyní sází především na masivní testování, které v situaci, kdy chybějí vakcíny, může držet pandemii koronaviru pod kontrolou. „V našem malém Rakousku, s méně než deseti miliony obyvatel, provádíme každý týden přes 2,5 milionu testů. To znamená, že zhruba čtvrtina naší populace se každý týden testuje,“ uvedl Kurz v rozhovoru. „Čím více se bude testovat, tím víc pozitivních se najde, ti se hned dostanou do karantény a nenakazí další,“ dodal.

Prý to tedy sousedé pochopili. Na lockdown je dle Pollerta již pozdě. „Změna roušek zbytečná, zavřením školek přijdeme opět o personál v nemocnicích. Naopak je potřeba posílit kapacity v nemocnicích, a to bude stačit,“ myslí si známý lékař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…