Tykám si s Rittigem, a co má bejt? Vy jste proti mně nabrífovanej, už sem nebudu chodit. Co si to dovolujetě útočit na moji ženu, že má nějaké Hnízdo? Babiš řádil, Moravcovi došla slova a Filip s Fialou jen tiše zírali

19.06.2016 13:26

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ODS Petr Fiala a předseda komunistů Vojtěch Filip. Tématem byla především reorganizace policie, sloučení jejích elitních útvarů a následné koaliční neshody.

Tykám si s Rittigem, a co má bejt? Vy jste proti mně nabrífovanej, už sem nebudu chodit. Co si to dovolujetě útočit na moji ženu, že má nějaké Hnízdo? Babiš řádil, Moravcovi došla slova a Filip s Fialou jen tiše zírali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

„Pokud dojde ke změně v koaliční smlouvě, tak to není otázka, kterou by měla řešit Poslanecká sněmovna. Na hlasování o důvěře vládě bych trval, pokud by došlo ke změně programového prohlášení,“ řekl úvodem Filip. „Nevěřím, že by k nějaké změně došlo. Andrej Babiš dělá jen ramena, ale žádné činy. Je to jen divadlo pro veřejnost,“ reagoval také Fiala. Ten by však, v případě změny koaliční smlouvy, požadoval hlasování o důvěře vládě. 

„Hlasování o nedůvěře je velmi vážný krok. Aby vláda padla, je potřeba 101 hlasů. Důvody, pro které by vláda měla padnout, tady existují. Například totální chaos ve Sněmovně,“ podotkl následně Filip. „Nakonec, když to nemáte projednáno s některou z koaličních stran, že je ochotna vážně odejít z vlády, tak je to jen politická bouře,“ myslí si Filip. Fiala však rád slyšel, že by bylo možné se bavit o vyslovení nedůvěry vládě. „Myslel jsem si, že hlasujete se současnou vládou,“ podotkl ke komunistům.

„My jsme nikdy neřekli, že chceme odejít z vlády. Kritizovali jsme pouze pana ministra vnitra Milana Chovance, který flagrantně porušil koaliční smlouvu,“ řekl Babiš. Ten následně vyjmenoval, že mnoho českých vlád existovalo bez koaliční smlouvy. Se změněnou koaliční smlouvou tak rozhodně nehodlá vystupovat před Poslaneckou sněmovnou. „Nechtěli jsme dělat druhé Sarajevo, takže nyní čekáme na pana premiéra, až se vrátí z Číny,“ podotkl Babiš.

„V roce 1948 tady někdo prásknul dveřmi a podívejme, jak to dopadlo. My samozřejmě nechceme odcházet z vlády, ale nechceme, aby pan ministr vnitra tady ovládal policii, ovládal GIBS. A tato mocenská otázka je polibek smrti ČSSD, který ukazuje, že strana nechce řešit korupci,“ řekl Babiš.

Krize není vážná, řekl Sobotka

Do pořadu se připojil také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z návštěvy Číny. „Snažím se, aby se změnily vztahy s Čínou. Potřebujeme zlepšit export do Číny. Ta krize není tak vážná, abych musel cestu do Číny rušit,“ potvrdil slova Fialy, který tvrdil, že vládní krize není asi taková, jak vypadá, když Sobotka odletěl. 

„Sociální demokracie nepožaduje žádné rozšiřování ani zužování koaliční smlouvy. Ale jsme připraveni mluvit o případných dodatcích smlouvy. Zatím jsme žádné nedostali. Je namístě, aby se postup koaličních stran lépe koordinoval,“ řekl Sobotka s tím, že si počká na reakci koaličních partnerů.

Podle Sobotky však není rozhodně nutné, aby se následně s případně změněnou koaliční smlouvou předstupovalo před Poslaneckou sněmovnu. „Nemyslím si, že by mělo dojít k nějakým personálním změnám nebo že dojde k nějakým výrazným změnám v koaliční smlouvě,“ podotkl Sobotka. 

„My nechceme měnit obsah koaliční smlouvy. My ji chceme splnit a chceme hlavně vysvětlení ohledně bodu týkajícího se Policie ČR. Říkáme tedy, že pan Chovanec porušil koaliční smlouvu, a my jen chceme vědět, proč tu smlouvu porušil,“ reagoval Babiš. Podle něj si Chovanec dělá z koaličních politiků srandu a rozhodl o popravě protikorupčního útvaru.

Sobotka následně popřel, že by byl porušen bod koaliční smlouvy. „Nemyslím si, že by koaliční smlouva měla takto podrobně zasahovat do policie nebo do státního zastupitelství,“ nechal se slyšet Sobotka. 

Jednání o státním rozpočtu

Řeč byla i o rozpočtu. „Jednou z klíčových priorit je státní rozpočet. Musíme se shodnout na výši schodku. Musíme i připravit rozpočet na rok 2018. Příprava těchto dvou státních rozpočtů, aby se tam projevily priority této vlády, je to důležitá součást této shody,“ řekl Sobotka. Důvody k rozpočtovému provizoriu nevidí. 

Závěrem rozhovoru se Sobotka vyjádřil také k případné nabídce jiné funkce odcházejícímu řediteli ÚOOZ Robertu Šlachtovi. „Pokládám za rozumnější, aby lidé, kteří mají poměrně dost informací ze svého povolání, aby zůstávali působit ve službách státu. Já se nechci plést do práce policejního prezidenta, který by tak měl učinit a tuto nabídku vyslovit,“ uzavřel Sobotka.

Hádka Fialy s Babišem

„To bylo ale pěkné předvolební okénko před volbami,“ zareagoval následně jízlivě Fiala. Strefil se i do ministra Babiše, který rozhodně podle něj chce zůstat ve vládě, neboť zisky Agrofertu tomu odpovídají. „Když se vám nepovedla agrofertizace policie, tak vy rozhodně ustoupíte a zůstanete, neboť se vám to pro váš byznys vyplatí,“ útočil na Babiše Fiala.

„Zásadně tyto lži odmítám,“ zareagoval ostře Babiš. Následovala ostrá hádka mezi Babišem, Moravcem i Fialou ohledně Agrotecu a skákání do řeči. Jediný, kdo se nezapojil, byl komunistický předseda Filip. „Vy mě nenechátě domluviť,“ rozčílil se slovensky Babiš. „Protože je to diskuse,“ reagoval Moravec. „Proto sem nerad chodím, pane Chovanče,“ řekl za smíchu všech Babiš. „Jsem Moravec,“ odvětil moderátor.

Chovanec se stal podle Babiše „kmotrem kmotrů“, když popravil Šlachtu, po třech letech, co tento požadavek zazněl z podsvětí a od mafie. Poukázal tak na odposlechy rozhovorů v kauze Jany Nagyové a Vojenského zpravodajství, které v posledních dnech utekly do médií. Zde se hovořilo mimo jiné například mezi lobbistou Ivo Rittigem a dalšími o požadavku odstranit Roberta Šlachtu z vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Tato situace podle něj vyhovuje občanským demokratům.

„Tady nejde o pana Šlachtu, tady jde o ten útvar. Jak je možné, že tento útvar, který vzal do vazby, bude rozprášen na tři odbory?“ pozastavil se také vicepremiér. „Vy tady veřejně chválíte pana Šlachtu, že neinformuje své nadřízené. No to snad není možné,“ reagoval Filip. „Hodně mě zneklidňuje únik informací, že pan Babiš ví, že se vyšetřuje například Škoda Transportation,“ zahřímal také Fiala. Babiš podle svých slov tyto informace ví z otevřených zdrojů.

Odůvodnit cíl reorganizace, požaduje Filip

„Dvacet šest let se tady reorganizuje. Kompetenční zákon zcela evidentně nikdo nezná, neboť se tu rozhoduje nekompetentně. Výsledek všeho pouze je, že se hádáme přes média. Vláda je odpovědná parlamentu, Poslanecká sněmovně. Jestli je třeba nějaká reorganizace, tak to mělo být předem vyjednáno,“ sdělil Filip.

„V tuto chvíli, když už je reorganizace podepsána, bude muset ministr vnitra čelit otázkám výboru pro bezpečnost,“ dodal s tím, že je potřeba slyšet odůvodnění cíle reorganizace. „Nebezpečná situace zde vznikla ve chvíli, kdy si státní zástupci vyžádali kontrolu spisu,“ řekl také. Podle něj musí Policie ČR sloužit lidem.

„Jsem nešťastný z toho, jak jste celou kauzu zvulgarizovali a zpolitizovali,“ podotkl následně Fiala. Odmítl také Babišova slova, že by jeho strana souhlasila s korupcí. 

Otázka Ivo Rittiga

Babiš a lobbista Ivo Rittig. I toto téma se v Otázkách Václava Moravce řešilo. „Vadí mi, že kauzu Čapí hnízdo vyšetřují Rittigovi policisté,“ řekl Babiš. Moravec však následně poukázal na to, že se Babiš s Rittigem zná a tyká si s ním.

„A co má bejt, že si s ním tykám? Podnikatele ani lobbisty jsem nevyužíval. Zase lžete,“ zaútočil následně Babiš na Moravce. Když přišla řeč na Babišovu manželku Moniku a Čapí hnízdo, ten zaburácel: „Co si to dovolujetě útočit do mé ženy? Nědelejte mi do ní. Vy jste nabrífovanej k tomu, abyste mě tady popravil,“ reagoval rozčíleně Babiš. Moravec i toto odmítl. Babiš následně uvedl, že do pořadu již nechce chodit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…