Tým Andreje Babiše jede, Okamura jde ke dnu, ODS se po dně stále plazí. To jsou nová čísla

30.10.2014 10:01

Nejnovější volební model agentury STEM ukazuje velký náskok hnutí ANO, které by vyhrálo volby s přehledem a ziskem více než třiceti procent. Současná vládní koalice by si v případných volbách, konaných v říjnu, připsala závratných 143 mandátů.

Tým Andreje Babiše jede, Okamura jde ke dnu, ODS se po dně stále plazí. To jsou nová čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Třicet jedna procent pro hnutí Andreje Babiše, to by po přepočtu znamenalo 77 mandátů. Tolik měla naposledy ODS za Mirka Topolánka. ČSSD by skončila na druhém místě a získala by 22,2 procenta, což by znamenalo 54 sněmovních křesel.

Na třetím místě by jako tradičně skončili komunisté, které by volilo 13,4 procenta, což je u této agentury pro KSČM setrvalý stav. To by obnášelo 28 poslanců. Za nimi se však utváří velká mezera, neboť čtvrtou TOP 09 by volilo pouhých 8,6 procenta, což by bylo přepočteno na 18 křesel. Následují ODS a KDU- ČSL s prakticky totožnými zisky 6,4, respektive 6,3 procenta. Lidovce by sice volilo o něco méně, ale zásluhou volební geometrie by získali dvanáct poslanců, zatímco někdejší nejsilnější strana pouhých 11.

Dramatický propad zaznamenává sněmovní Úsvit přímé demokracie. Od minula si pohoršil skoro o dvě procenta a jeho aktuální zisk je pouhých 2,4 procenta.

Celý průzkum ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…