Tým Kobra zabránil daňovým únikům za 650 milionů při obchodování s palivy

15.08.2014 13:04

Speciální policejní útvar Kobra zabránil možnému podvodu při obchodování s pohonnými hmotami. Tým proti daňovým podvodům při zásahu u obchodníků zabránil škodě ve výši 650 milionů korun a zajistil 700.000 litrů pohonných hmot, které také poslouží na úhradu daňového nedoplatku. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupci Generálního ředitelství cel a protikorupční policie.

Tým Kobra zabránil daňovým únikům za 650 milionů při obchodování s palivy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Zásah zaměřený na boj proti daňovým únikům začal již před několika měsíci, kdy specialisté celní, finanční správy a protikorupční policie získali informace o možném zneužití systému přijímání a distribuce pohonných hmot a hrozícímu úniku velkých nedoplatků na DPH a spotřební dani.

Podle zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Davida Chovance podezřelý daňový subjekt začal do Česka dovážet velké množství pohonných hmot zejména z Německa, které nakupoval bez daně, ale při prodeji odběratelé už daně platili. Daňový subjekt pak místo zaplacení daní zvýšené finanční prostředky investoval do nákupu dalšího zboží, a tak se zvyšovaly příjmy firmy i objemy dovážených pohonných hmot.

Na řízení povedené firmy se podíleli lidé, kteří byli za daňové delikty už odsouzeni

Specialisté proto začali mapovat finanční toky v daňovém subjektu a jeho majetkovou strukturu. Podle Jiřího Žežulky z GŘC šlo o společnost s nízkým majetkem a omezeným ručením, která fungovala v pronajatých prostorách. Na řízení podniku se podílely dvě osoby, které byly za daňovou trestnou činnost v minulosti odsouzeny. Firma za několik měsíců podle Žežulky dosáhla obratu kolem 2,6 miliardy korun.

„Protože nebyl daňový subjekt schopen zajišťovací příkazy uhradit, provedli jsme exekuci," doplnil Žežulka. Finanční správa na účtech podezřelé společnosti zabavila 260 milionů korun, přičemž nedoplatek na dani činil 270 milionů korun. Celní správa zabavila na účtech zhruba 350 milionů korun, přičemž daňový nedoplatek byl zhruba 370 milionů korun. Zbývajících 30 milionů chtějí správci daně získat prodejem zabavených pohonných hmot.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…