Tymčuk: Na Donbasu se šikují další po zuby ozbrojení Rusové. Média: Putin neposlal Porošenkovi blahopřání

02.01.2015 12:41

Ukrajinský prezident Petro Porošenko včera pronesl svůj novoroční projev, který se nesl v optimistickém a vlasteneckém duchu. Mezitím však na ukrajinských bojištích dále pokračují nepokoje. O Ukrajině spolu jednali i americký ministr zahraničí Kerry a jeho ruský protějšek Lavrov.

Tymčuk: Na Donbasu se šikují další po zuby ozbrojení Rusové. Média: Putin neposlal Porošenkovi blahopřání
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Porošenko hned v úvodu zmínil, že uplynulý rok považuje z hlediska událostí na Ukrajině za jeden z nejsložitějších po skončení druhé světové války. „Agresivní nepřítel usiluje o naše životy, území, svobodu a nezávislost,“ prohlásil Porošenko a zároveň s potěšením dodal, že je celý národ připraven bránit svoji zemi. „V této válce nakonec zvítězíme, protože je to tak správné. Pravda je na naší straně. Bůh je s námi!“ vyjádřil se ukrajinský prezident v optimistickém duchu. Prezident také vyzval k tomu, aby Ukrajinci vzpomenuli na ty, kteří položili své životy v boji za vlast.

V dalším průběhu poměrně krátkého projevu Porošenko připustil, že nadcházející rok nebude o mnoho snazší. „Věřím však, že jej bude historie považovat za rok věnovaný potřebným reformám, což nám otevře cestu ke členství v Evropské unii. To je náš společný sen, který se jednou stane skutečností. Dnes vám ale všem přeji především očekávání a dlouho trvající mír. Přejme si společně, aby se vyplnila slova básníka Tarase Ševčenka a na zemi nebylo nepřátel, ale jen spokojených synů, matek a vůbec všech lidí. Štastný nový rok, drazí spoluobčané!“ pronesl na závěr Porošenko.

Zpravodajský server France24.com si povšiml, že Porošenko nezmínil jméno Vladimira Putina ani Ruska. A to ani v pasáži projevu, ve kterém hovořil o „agresivním nepříteli“, jenž usiluje o životy Ukrajinců. Francouzský zpravodajský server rovněž poznamenává, že novoroční přání obdrželi od ruského prezidenta všichni světoví lídři, ale Porošenkovi žádné nepřišlo. „Očekává se, že by se ovšem oba dva prezidenti měli společně setkat v Kazachstánu 15. ledna. Půjde o jejich první setkání od října, kdy spolu hovořili v italském Miláně. Porošenko se nechal slyšet, že na schůzce budou přítomni i německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande,“ uvádí server.

Ukrajinský prezident popřál vedle ukrajinského jazyka k úspěšnému nadcházejícímu roku také rusky a v jazyce krymských Tatarů. Šéf prezidentské administrativy Vitalij Čalij však v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa přiznal, že Ukrajina nemůže získat opětovnou kontrolu nad Krymem, pokud si to nebudou tamější obyvatelé přát. „Abych byl upřímný, bez vůle lidí na Krymu i Donbasu a jejich ochotě sdílet stejné hodnoty a zodpovědnost, se to bohužel nemůže stát. Je zřejmé, že bojujeme za naši nezávislost a suverenitu, ale stejně tak je jasné, že otázka Krymu nebude vyřešena ze dne na den,“ řekl Čalij.

O krizi na Ukrajině se však jednalo i mezi americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mezi oběma diplomaty došlo k telefonickému rozhovoru, jehož hlavním tématem byly vedle Ukrajiny také občanská válka v Sýrii či zhoršené vztahy mezi Palestinou a Izraelem. Lavrov zmínil, že k telefonickému rozhovoru došlo na popud Kerryho.

Napětí na bojištích východní Ukrajiny však příliš nepolevuje. Ukrajinský vojenský expert Dmitrij Tymčuk na svém Facebook profilu dnes napsal, že do města Horlivka v doněckém regionu vstoupila skupina ruských vojáků v neoznačených uniformách. „Skupina dorazila do města v počtu asi tří set po zuby ozbrojených vojáků, kteří s sebou mají veškeré moderní vybavení. Souběžně s jejich příchodem se v blízkém okolí razantně snížily počty proruských separatistů,“ uvádí Tymčuk a zmiňuje pohyby nepřítelé také v regionu Volnovacha. „Podle našich zpravodajských služeb se zde zformovalo asi 200 bojovníků a v jejich blízkosti bylo pozorováno i šest obrněných transportérů,“ dodal Tymčuk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…