Tyto pikantnosti o Václavu Havlovi se nesměly v roce 1990 zveřejnit. Bylo před volbami

27.11.2015 9:59

„Tak tohle jsme nesměli vidět!" píše dnešní Blesk a okamžitě vysvětluje, že 30. listopadu uvidí diváci České televize dokument „Proč Havel“, který měl sice premiéru před dvaadvaceti lety, ovšem tehdy se nesměly v dokumentu objevit některé záběry. Ty se odvysílají premiérově až nyní. Podle Blesku byly pořízené na chodbě lánského zámku a jsou poněkud choulostivé...

Tyto pikantnosti o Václavu Havlovi se nesměly v roce 1990 zveřejnit. Bylo před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

„Havel škádlil šavlí kuchařku,“ zmiňuje dnešní Blesk. O co jde? Režisér Vojtěch Jasný před lety natočil v prostorách lánského zámku do svého dokumentu mnoho záběrů o čerstvě zvoleném prezidentovi Václavu Havlovi, ale některé obrázky jsme léta nesměli vidět. Třeba ty, jak Havel běhá po chodbách lánského zámku v uniformě Hradní stráže a se šavlí v ruce laškuje s hradním personálem. Navíc takto v záběrech „kašpaří“ ještě v doprovodu jiného světově věhlasného režiséra Miloše Formana.

„Já vystraším kuchařky, jo?“ říká prý ve filmu Havel svému kamarádovi Formanovi. Se šavlí v ruce pak nejspíše do kuchyně opravdu vkročil, neboť Jasný podle Blesku prý natočil, kterak Havel šavlí seká domácí nudle do polévky.

„Budou volby a prezident nemůže před národem vypadat jako kašpar,“ zavelel ale v roce 1990 tehdejší Havlův mluvčí Michael Žantovský. A Jasný tak musel dát zmíněnou pasáž o sekání nudlí, a to ještě v uniformě, k ledu. Jenže nyní vznikl nový režisérský sestřih dokumentu a tam už řádění Havla v uniformě nechybí.

„Scénu se podařilo do filmu zařadit díky zřejmě jediné dochované kopii původního materiálu. Dokument uvidí diváci 30.listopadu od 21:45 na Dvojce,“ zakončuje sdělení Blesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…