U Bakaly mají obavy o střední Evropu: Pokud německé volby nevyhraje Merkelová...

15.12.2016 18:20

„Střední Evropu ovlivní americký prezident Donald Trump a německá kancléřka Angela Merkelová,“ myslí si šéf zahraniční rubriky serveru iHNed.cz Martin Ehl. Domnívá se také, že v regionu poroste v roce 2017 ekonomika stejně jako síla a vliv nacionalistů.

U Bakaly mají obavy o střední Evropu: Pokud německé volby nevyhraje Merkelová...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Ehl následně také uvádí, že střední Evropa se bude snažit přizpůsobit se nové světové realitě, více než kdy jindy bude prý důležitý výsledek podzimních německých parlamentních voleb.

„Střední Evropa, tedy státy Visegrádské čtyřky, má totiž problém v tom, že se země po 25 letech snah o historické sblížení a vytvoření podmínek pro co nejužší spolupráci od sebe zase vzdalují s tím, jak v nich roste vliv a moc populistických nacionalistů. Německo ale bylo a je pro region klíčovým partnerem nejen jako hospodářská velmoc, na niž jsou všechny čtyři ekonomiky navázány, ale také jako evropský lídr. A středoevropské státy Evropu potřebují, i když třeba nyní jejich politické reprezentace vystupují euroskepticky,“ konstatuje Ehl.

Jak jej doplňuje vedoucí výzkumu think-tanku Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál, střední Evropa se svou nevypočitatelností stala znovu spíš problémem. „Pokud německé volby nevyhraje kancléřka Angela Merkelová, budou Středoevropané muset své německé partnery o výhodnosti vztahů dost přesvědčovat,“ domnívá se.
  • Původní text ZDE
Ehl si všímá také toho, že bude důležité jakékoliv slovo či gesto amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Rusku. „NATO má příští rok dobudovat svoje předsunuté posílené prapory a provádět další cvičení. Spojenci tak chtějí dát Rusku najevo, že jsou připraveni své členy bránit,“ všímá si. 
 
„Podobně důležité bude, jak se středoevropské státy zapojí do obnovy evropských institucí po Brexitu a s nástupem pravicových populistů hlavně na západě kontinentu. Postkomunistické středo­evropské státy mají životní zájem na tom, aby evropská integrace pokračovala a fungovala, i když se často zásadně liší v názoru na to, jak hluboká a intenzivní má tato integrace být. Evropská unie by se proto měla stát pro obyvatele čitelnější a pochopitelnější,“ dodává.
 
Závěrem si pak všímá i velmi dobré ekonomické předpovědi pro země regionu, kdy se domnívá, že například na Slovensku a v Polsku bude pokračovat posilování pozic pravicových populistů. Středoevropské státy budou podle jeho slov do velké míry pohlceny samy sebou a svými více či méně nacionalistickými politickými silami, než aby se aktivněji věnovaly evropské politice. „Visegrád, jehož spolupráce bude v roce 2017 spíš skomírat, má nyní kvůli odporu vůči uprchlíkům v EU horší image. Jejich roli ‚špatných chlapců‘ ale v roce 2017 nejspíš přebijí nástup populistů v západní Evropě a napjaté očekávání kolem výsledků německých voleb,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…