U Českého rozhlasu si připomněli výročí okupace, zmínili i Ukrajinu

21.08.2014 13:30

U budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech si ve čtvrtek lidé připomněli výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa před 46 lety. Řečníci v souvislosti s okupací připomněli konflikt na Ukrajině.

U Českého rozhlasu si připomněli výročí okupace, zmínili i Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínková akce před budovou Českého rozhlasu k připomenutí památky obětí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968. Násilně tak ukončila pokus o reformu tehdejšího socialismu. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Několik lidí také zemřelo přímo u budovy rozhlasu, když se pokoušeli zabránit jeho obsazení. „Právě rozhlas byl mezi prvními cíli okupantů, protože na jeho vlnách se šířily nezkreslené a pravdivé informace o invazi vojsk a výzvy k tichému odporu proti tomu svévolnému aktu," řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Srpnové události si před rozhlas přišli připomenout pamětníci, mezi kterými byla například olympionička Věra Čáslavská, ale i zástupci prezidenta, ministerstev a pražského magistrátu.

Politici při příležitosti výročí okupace Československa tehdejší události přirovnali ke konfliktu na Ukrajině. „Ruské tanky v tuto chvíli opět porušují suverenitu jedné země," poznamenal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) dodal, že se Rusko, stejně jako SSSR v roce 1968, opět pokouší udržet si co největší vliv i za cenu ozbrojeného konfliktu.

„Přál bych si, aby nám výročí srpnové okupace, jednoho z největších symbolů složité cesty našich dějin, stále připomínalo, že svoboda a demokracie jsou předem nezajištěným pohybem ke stále humánnějšímu uspořádání společnosti, nikoliv jednou provždy dosaženým stavem," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pietní setkání k tragickému výročí se koná také například v Liberci a v Brně. U Národního muzea v Praze se v místech, kde je umístěn pomník Janu Palachovi, setkali lidé z hnutí Bez komunistů.cz, kteří pořádají řetězovou protikomunistickou hladovku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…