U Čulíka lamentovali nad orgiemi xenofobní hysterie v médiích. Došlo i na ParlamentníListy.cz

16.09.2016 17:53

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík si do svého pravidelného pořadu pozval novináře Martina Hekrdlu, bavili se spolu o tom, co si počít s „orgiemi iracionální, nenávistné xenofobní hysterie v českých a středoevropských médiích“ a obecně o krizi současné společnosti. Ta je mnohem hlubší, než se může na první pohled zdát a jedním z jejích průvodních projevů jsou prý i ParlamentníListy.cz.

U Čulíka lamentovali nad orgiemi xenofobní hysterie v médiích. Došlo i na ParlamentníListy.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Podle Hekrdly média procházejí určitou „hysterizací“ napříč mnoha zeměmi světa. Ruku v ruce s tím jdou negativní projevy veřejnosti na internetu.

„Ten mediální diskurz je vlastně veřejný diskurz,“ podotkl Hekrdla. Právním způsobem nelze reálně postupovat proti projevům nenávisti. „To vedení těch států a těch společností musí najít způsob, jak oslovit ten lid, frustrovaný, ale jak ho humanizovat, jak přehodit tu výhybku z toho fašizoidního bahna a já myslím, že mnozí politici to ani dělat nechtějí,“ řekl Hekrdla.

Podle Hekrdly tkví problém v tom, že ekonomická krize stále trvá, a její dosavadní řešení nepadají na úrodnou půdu. „My jsme měli v Česku v červenci největší propad HDP od krize, a není to tím, že byly závodní dovolené. Je to tím, že prostě poklesl počet objednávek, ze západní Evropy,“ poznamenal novinář s tím, že ani na východ od nás na tom nejsou zdaleka tak dobře, jak by chtěli.

„Ale chtěl jsem se ještě vrátit k těm Parlamentním listům. Nepřijde vám, že oni prostě hrají opravdu takový tyjátr, že to je zábava, protože mě například fascinuje ta struktura. Tam jsou většinou naprosto děsivé titulky a pak si to prokliknete, a ten článek nemá žádný obsah,“ řekl Čulík a Hekrdla mu odpověděl, že redaktoři Parlamentních listů „trpí funkční negramotností, nejsou schopní pochopit smysl textu, převykládají si to po svém a je to logicky rozházené a pak se tomu dá divoký titulek a vůbec nic nesedí“.

Celý rozhovor zde

Čulík dodal, že si toho všiml již mnohokrát a s Hekrdlou se shodli na tom, že lidé čtou jen děsivé titulky a nanejvýš perex. To však dnes není již jen výsadou serveru ParlamentníListy.cz, ale i mainstreamových médií. Máme tu zkrátka systémovou krizi, ke které přistupujeme pasivně, jelikož jsme přesvědčení, že nic nelze změnit.

Hekrdla zmínil teorii, že je třeba přijít s pozitivní alternativou k populismu, která by lidem srozumitelně promovala lepší svět, kterého lze dosáhnout. Veřejnost totiž absolutně nemá přístup k rozhodování, zároveň ale ani potřebné znalosti. „Normální lidi nemůžou rozhodovat o těch složitých ekonomických otázkách, jak se ukázalo v tom britském referendu o Brexitu,“ poznamenal Čulík a dodal, že lidé ve skutečnosti nevěděli, o čem vlastně hlasují, jelikož následky pro Británii jsou obrovské.

„Takže myslíte, že Češi chtějí svou oblibou Parlamentních listů změnit systém?“ zeptal se Čulík a dotázal se i na to, zda si Hekrdla myslí, že „pan Valenta, který to vede, ten má pověst, že je čestný masarykovec“. Na to mu Hekrdla odpověděl, že když se lidé nezajímají o to, kde vzal Andrej Babiš miliardu, tak je nebude zajímat ani to, kdo vede ParlamentníListy.cz. Stačí útočit na systém.

V současnosti je třeba lidem dodat nějakým způsobem „pohled za kapitalismus“ a ukázat, že je i něco dál. „Myslím si, že obyvatelstvo, evropská společnost a její jednotlivé národy budou muset projít velmi nepříjemnou zkušeností, že ta nacionalizace a personalizace problémů a moralizace a rasizace byla velká chyba. Bude to mít velké následky, ale my tu společnost teďka neumíme poučit, protože na to nemáme dostatečné prostředky,“ uzavřel rozhovor Hekrdla.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…