U Jílkové bude asi rušno kvůli církevním restitucím. Proti sobě se postaví známé tváře

12.03.2015 17:15

Slouží lidem majetek, navrácený církvím v rámci restitucí? Plní stát své povinnosti a církev své sliby? O těchto tématech se bude dnes večer na programu ČT1 mluvit v pořadu Máte slovo. S moderátorkou Michaelou Jílkovou bude o problematice diskutovat devět hostů.

U Jílkové bude asi rušno kvůli církevním restitucím. Proti sobě se postaví známé tváře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Zastáncem toho, aby církev za získaný majetek zřídila více hospiců, je dlouhodobě prezident Miloš Zeman. Ten chce o této otázce dokonce mluvit s papežem Františkem při své dubnové návštěvě Vatikánu. Zemanovi vadí, že zatím lidé odkládají své staré příbuzné do léčeben, kde se o ně nikdo nestará.

Do LDN lidé odkládají staré příbuzné jako vyřazenou ledničku

"Pokud jste někdo navštívili LDNku (léčebnu dlouhodobě nemocných - pozn. red.), tak víte, že tam odkládají své staré příbuzné jako vyřazenou ledničku, nikdo se o ně nestará, zatímco hospice jsou příkladem humanitárního odchodu ze života,“ řekl prezident.

Na tom, že část peněz, které církev získala z restitucí, bude věnována právě na hospice, se už před časem domluvil prezident s kardinálem Dominikem Dukou.

Ten podle prezidenta s navrženou myšlenkou souhlasil, ale s "opatrností sobě vlastní“ neřekl konkrétní částku, kterou katolická církev uvolní. "Takže budu pokračovat v jednání, až z něho ta konkrétní částka nakonec vypadne,“ konstatoval Miloš Zeman.

Diskutovat bude u Jílkové bývalý kněz Herman i Hrádela z iniciativy Stop církevním restitucím

Večer se ve studiu u Michaely Jílkové k diskuzi na zmíněná témata sejdou poslanec a místopředseda hospodářského výboru sněmovny Jaroslav Foldyna (ČSSD), starosta města Jiříkov Michal Maják, podnikatel v oblasti nemovitostí Miroslav Timura, spoluzakladatel Handkeho občanského sdružení, které pomáhá s úpravami bývalého augustiniánského kláštera k jeho plnému využití pro volnočasové aktivity Josef Knopf, ekonom Arcibiskupství pražského Karel Štícha, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), advokát Karol Hrádela z občanské iniciativy Stop církevním restitucím, plzeňský biskup Československé církve husitské Filip Stojdl a ředitel odboru řízení restitucí SPÚ Václav Kohlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…