U Jílkové bude rušno. Přijde dopálený důchodce i Grossův směnkový žhář

30.01.2014 11:35

Dnešní vydání televizní debaty Máte slovo se bude týkat problému zdražování potravin. Moderátorka Michaela Jílková si pozvala jako tradičně šest hostů z řad výrobců i prodejců, vystudovaného ekonoma i spotřebitele - důchodce, rozčíleného chováním obchodníků.

U Jílkové bude rušno. Přijde dopálený důchodce i Grossův směnkový žhář
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Producenty bude zastupovat předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a spolu s ním i ředitel největší české továrny na uzeniny, Jan Hanuš z Kosteleckých uzenin. Prezident Pýcha zdůrazňuje, že výrobci si cenu nevymýšlejí, ale musí při její tvorbě zohlednit řadu faktorů. Vedle nákladů na suroviny nebo mzdy zaměstnanců je to také cena energií, výše daní, nebo kurz koruny. Navíc musí sledovat ceny konkurence. Jan Hanuš z Kosteleckých uzenin zastává názor, že ceny určují odborníci a výrobcům nezbývá, než se jim přizpůsobit.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí
Prodejce bude vedle známého prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky zastupovat také Michal Simkanič, ředitel společnosti Vega potraviny, sdružující malé prodejce potravin. Tento muž, který je známý též jako předseda politické strany Česká pravice (a pamětníkům též tím, jak kdysi koupil a následně spálil milionovou směnku Stanislava Grosse), zastává názor, že obchodníkům se křivdí. „Na obchodníky se svádí něco, co není pravda. Obchodník nemá velký prostor pro `čarování` s cenami, protože kdyby to udělal, nikdo by u něj nenakupoval,“ říká Michal Simkanič.

Pozvání přijal také ekonom David Marek, který bude vysvětlovat především důsledky předvánoční intervence České národní banky, jejímž je obhájcem. Sestavu pak uzavře „hlas lidu“ v podobě důchodce Pavla Jána Buvaly z Liberce. Ten zastává názor, že „obchodníci jsou vejvarníci“. Znehodnocení měny ČNB bylo podle něj pouze signálem těmto skupinám, aby se ještě více snažily urvat, co se dá.

Pořád Máte slovo můžete sledovat od 21:25 na programu ČT1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…