U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli

18.02.2011 7:18

Lékaři jsou jako Jezinky, nabídnete jim prst a oni vás celého sežerou. To ne! Lékaři myslí na své pacienty, proto svůj protest ukončili. Hned poté, co dostali všechno, co chtěli. To byla ale nechutná forma protestu - váš exitus? No co, byl tam otazník... Debata pořadu Máte slovo se zkrátka zvrtla.

U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli

Čtvrteční večer patří Michaele Jílkové a jejímu pořadu Máte slovo. Moderátorka dorazila dokonce i přes své zdravotní obtíže (na začátku února uklouzla na náledí a zlomila si obratel).

Psali jsme o moderátorčině zranění:

Engel a Šnajdr u Jílkové nebudou. Kvůli zranění moderátorky

Jílková přijela do televize sanitkou. Čeká ji střet Engela se Šnajdrem

A přišli i původní hosté, kteří měli debatovat před necelými třemi týdny. O exodu lékařů. Jenomže ten zrovna ve čtvrtek skončil. Ministr Leoš Heger podepsal s odboráři memorandum a po velkém divadle zbyl jen nepořádek na jevišti.

Ve studiu ČT bylo ovšem patrné, že v zákulisí to stále vře. "Kategoricky odmítám formu a způsob toho, jak lékaři protestovali," ohradil se poslanec Marek Šnajdr. "Už ve svém sloganu mají smrt, to je nepřijatelné. Jestliže se skloňuje, jak pacient zemře, tak je to vydírání. A tomu by se nemělo ustupovat."

Šnajdr narážel na fakt, že si iniciátoři lékařské výzvy Děkujeme, odcházíme objednali reklamu ve stylu černobílé sanitky popsané sloganem: Náš exodus, váš exitus.

"Lékaři nemohou vydírat pacienty smrtí, to je nepřijatelné," přidal se i Tomáš Cikrt, bývalý tiskový mluvčí exministra Tomáše Julínka, který v pořadu reprezentoval občany. "A vy jste byli připraveni to dotáhnout."

Ale kuš! Byl tam přeci otázník. Kdyby nám nezáleželo, ještě protestujeme

Odboráři odmítali nařčení, že by někoho vydírali. "V tom sloganu byl otazník," vysvětlil šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. "Byla to úvaha, nikoho jsme nestrašili. Pokud by nám na pacientech nezáleželo, tak bychom to táhli dál."

"Ne, kdyby vám pan ministr neustoupil, tak byste to táhli dál," opáčil Cikrt. "Že si děláte zásluhu na tom, že jste na poslední chvíli ukončili protest, a to právě když vám ministr vyhověl, to je nehorázné."

"Taky jsem lékař," přidal se do diskuse ředitel FN Brno Roman Kraus. "Ale ta forma protestu byla při nejmenším nechutná. Objíždět nemocnice s černobílou sanitkou, to bych si z etického hlediska rozhodně nedovolil."

Jo, vy jak jste se k tomu ředitelování dostal, to my víme

V ten moment si proti sobě Kraus poštval snad ještě zarytějšího odboráře, než jakým je Engel, - Miloše Volemana. Statný chirurg začal na ředitele okamžitě útočit, že se do čela nemocnice dostal pochybným způsobem, že má podíl v soukromé firmě a vůbec dělá svou práci špatně. Voleman totiž zřejmě ví o vedení nemocnice víc než ředitel sám.

Kraus všechny jeho poznámky vyvrátil a situaci vysvětlil, ale odborář nepřestal být agresivní. A diskuse se opět zvrtla v překřikování a hádky. Nejčastějším "překřikovatelem" byl právě Voleman.

Vy reformu nechcete. Torpédujete ji už léta

Lékařům nakonec možná ani nešlo o lepší zdravotnictví nebo o spuštění reformy. Peníze jsou přeci vždy až na prvním místě. "V podepsaném memorandu je vidět, že vám o žádnou reformu nešlo. Jsou tam jen mzdové požadavky," vyčítal odborářům Šnajdr. Právě protestování a "ždímání" ministra navíc prý rozjezd reformy zpomaluje a oddaluje.

"Vy torpédujete reformu celá léta a budete to torpédovat pořád," podotkl Cikrt. "Odboráři jsou takové Jezinky, ministr jim podá prst, oni mu sežerou ruku a pak i ministra celého. Kdybyste vážně chtěli změnu, nejdete do tarifů, které nefungují, ale vy změnu nechcete."

"Zajistěte, abych se stal ministrem zdravotnictví, a předložím vám návrh reformy do dvou měsíců," hřímal Voleman.

A co pacient? Ten je vám samozřejmě fuk

"Vy zapomínáte na jednu velice důležitou věc," upozornil odboráře Šnajdr. "Na pacienta. Z vaší diskuse se úplně vytratil pacient. Ten má být nejdůležitější. Ale vy jste to popřeli, pohrozili jste mu smrtí, abyste dostali peníze. OK, vyhráli jste a peníze máte. Ale prohrál pacient."

"Souhlasím," doplnil kolegu po levici Cikrt. "Výsledek dobré reformy má být ten, že se pacient cítí dobře." Jenomže kdo by se cítil dobře, když mu jeho vlastní lékař hrozí smrtí. "Ztratili jste důvěru pacientů. A to se těžko napravuje."

Finální kapitoly z "exodu lékařů":

Já jednat se Šnajdrem, tak přijede záchranka, obořil se Voleman

Hájek: Vláda kapitulovala před lékaři. A teď natáhnou ruce další

Podpis memoranda s Hegerem: Odbory vyzvou k stažení výpovědí již dnes

Sledovali jsme celý průběh Exodu lékařů

Více o pořadu Máte slovo:

Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval

Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

Bárta šokoval Jílkovou: Dorazil s batohem plným sádla

Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…