U Jílkové se řešily důchody. Poslanci na toto téma dnes ve sněmovně navážou

09.10.2015 6:00

Sněmovna by dnes mohla propustit do závěrečného schvalování návrh na zrušení druhého důchodového pilíře. V opakovaném druhém čtení by měla probrat taky předlohu o pojišťovnictví, o jejíž úpravy se v minulosti střetli ministr financí Andrej Babiš (ANO) s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem. V úvodním kole by se poslanci mohli dostat k debatě o protikuřáckém zákonu.

U Jílkové se řešily důchody. Poslanci na toto téma dnes ve sněmovně navážou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čekání na pokračování schůze sněmovny v důsledku nepřítomnosti žádného člena vlády

Důchodová novela předpokládá, že klienti fondů druhého pilíře v nich už nebudou moci od příštího roku spořit. Lidé následně dostanou peníze zpět. Pilíř spočívá v tom, že lidé si do fondů mohou přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému, dvě procenta musejí přidat ze svého. Využilo toho podle údajů ke konci pololetí 84 550 lidí.

Spor Babiše a Šincla ohledně pojišťovnictví se týkal regulace provizí zprostředkovatelům. Sněmovna kvůli tomu normu vrátila ze závěrečného schvalování, chce předložit kompromisní pozměňovací návrh.

Protikuřácká novela má zcela zakázat kouření v restauracích a taky prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Návrh předpokládá rovněž to, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.

Ve druhém čtení by měli poslanci projednat novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která například povoluje provoz vozítek segway nebo ukládá chodcům povinnost nosit na silnici za špatné viditelnosti reflexní prvky. Ve hře by mohl být návrh, který by cyklistům toleroval zhruba dvě piva. ODS patrně opět přijde s požadavkem umožnit na vybraných úsecích dálnic jízdu rychlostí až 150 kilometrů za hodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…