U Jílkové to vřelo: To je zhovadilost, vyslechla si Řápková ke svému zákonu

25.01.2013 6:25

Podle nového zákona mají obce pravomoc vykázat opakované pachatele přestupků za své hranice. Zákon platí ale jen v případě, kdy má dotyčný trvalý pobyt jinde než v obci, téměř polovina přestupků je totiž páchána mimo „domovskou obec“. Jsou ale i odpůrci zákona, kteří v ČT nazvali zákon zhovadilostí.

U Jílkové to vřelo: To je zhovadilost, vyslechla si Řápková ke svému zákonu
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Poslankyně Ivana Řápková (ODS) v pořadu Michaely Jílkové Máte slova

Podle Čeňka Růžičky ze Strany rovných příležitostí totiž není správné ukládat zákaz pobytu za pouhý přestupek, byť opakovaný. „To je tak zhovadilý, nezlobte se, paní Jílková,“ prohlásil v pořadu Máte slovo na ČT. „Tady vypukne nějaký hon na lidi. Města si vytvoří systém zakázaných zón,“ děsil se.

Zákon navíc praví, že by tyto „přestupkáře“ vyhostil z obce úředník k tomu pověřený. „To, že tento zákaz budou vydávat úředníci, je, paní Řápková, podle mě zhovadilost,“ obrátil se Růžička na poslankyni ODS.

Jenže podle jejího názoru nejde tuto situaci řešit nijak jinak. A uvedla příklad. Rodiče s dětmi chodí parkem, kde se stále potulují bezdomovci. Přijdou na ně strážníci, že je odvedou do azylového domu – jenže oni odmítnou, protože v parku jim je příjemně. „Jediná sankce je pokuta, ale oni se vysmívají policistům,“ popisovala Ivana Řápková. Peníze na zaplacení pokuty totiž bezdomovci nemají a strážníci si tak na nich nic nevezmou.

Nato Růžička začal navrhovat, že by v takovém případě měli dotyční dostat veřejně prospěšné práce. Na dotaz moderátorky, jak je ale potrestat, když na ně nepřijdou a nemají hlášený pobyt, tedy je následně nelze vyhledat, jasně neodpověděl.

Vzápětí se ozval muž, povoláním pomocný kněz. „Člověka, který se chová amorálně, musí čekat trest,“ stál si za svým. „A jestli to bude vyhoštění nebo veřejně prospěšné práce, to je jeho problém,“ dodal a vyprávěl také příběh z praxe. Mladík, ještě náctiletý, zabil svoji spolužačku. Když mu bylo 18 let a opustil ústav, chtěl se vrátit do původního bydliště – jenže obec uspořádala petici pro jeho vystěhování. Tento kněz má pro podobné jednání pochopení. „A nedivil bych se, kdyby ho ti lidé chtěli lynčovat. A nejenom jeho, ale i celou rodinu.“

Zákaz pobytu ale podle kritiků zákona stejně ničemu nezabrání. „Systém prostitutek funguje a bude fungovat i nadále,“ vysvětloval Růžička. Zastal se ho i Rudolf Vitkovič, policista v důchodu. „Pojďme dělat něco s lidmi, s výchovou,“ zastával názor, že represe v těchto případech nepomůže.

Nějaký trest ale být musí. Podle primátora Jablonce nad Nisou Petra Beitla je vyhoštění adekvátní. „V Jablonci to nejsou stovky lidí, jsou to desítky lidí. Všichni se znají,“ vysvětloval. Proto podle něj dochází často k přestupkům mimo trvalé bydliště – protože si například drobní zlodějíčci nedovolí ukrást něco ve svém okolí, kde je znají. „Přece nebudou krást ve vlastní obci,“ podpořila jeho slova i Řápková.

Beitl vidí v tomto zákoně nástroj pro dokázání lidem, že mají zastání. Když totiž podle svých slov pošle policisty už počtvrté na stejné místo, oni ani nevyjíždějí, neboť vědí, že tam nic nezmůžou. „Protože nemají žádný legální příjem, tak se mohou smát, když po nich policista chce pokutu,“ zlobila se poslankyně. „Když někdo pobírá dávky od státu, tak by si té pomoci měl vážit,“ dodala.

„Cizí nevěstky tady nechceme a tuzemským dáme bakšiš. Ale cizí, ať jdou,“ kroutil hlavou bývalý policista.“ „Já věřím, že chomutovské prostitutky budou paní poslankyni děkovat, že jim vyhnala konkurenci z rajónu,“ rýpl si i Růžička, neboť Řápková byla dříve chomutovskou primátorkou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…