U Prádelny nejde o aktivistický model „multikulturality“, ale o funkční praxi, vysvětluje místostarosta

19.09.2013 13:31

ROZHOVOR Ve čtvrtek 19. září v 18.00 přivítá komunitní centrum Prádelna na Praze 5 hosty z Bulharského kulturního institutu v Praze, kteří připravili večer s názvem „Na cestách po Bulharsku“. Konkrétní podobu večera přiblíží 1. zástupce starosty MČ Praha 5, JUDr. Petr Lachnit.

U Prádelny nejde o aktivistický model „multikulturality“, ale o funkční praxi, vysvětluje místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Co konkrétně se ve čtvrtek večer bude odehrávat?

Bulharský kulturní institut v Praze přichystal pro návštěvníky tematický večer věnovaný bulharské kultuře a přírodě. Na začátek bude promítnut krátký dokumentární film Melnik, který zachycuje Melnickou oblast v jihozápadním Bulharsku. Samotné město Melnik je vklíněno do úzkého pískovcového údolí asi 20 km od řeckých hranic a jde dnes oficiálně o nejmenší bulharské město. Svou reputaci založilo na produkci kvalitního tmavého těžkého vína, které se tu vyrábí už od středověku, kdy se vyváželo do mnoha zemí, včetně bohatých Benátek. Zajímavostí oblasti jsou i pískovcové přírodní útvary, tzv. Melnické pyramidy. Kopce kolem Melniku jsou posety vinnými sklípky, v nichž se nechává zrát zmiňované vynikající červené melnické víno. Některé z těchto sklípků byly vybudovány přímo ve zdejších pískovcových útvarech.

Po filmu bude následovat určitě velmi zajímavé a poutavé vyprávění v podání Filipa Taneva, který samozřejmě zodpoví i zvědavé otázky publika. Večer se zakončí malou ochutnávkou bulharského vína a bulharské banice – slaného koláče s balkánským sýrem.

Myslím, že to bude atraktivní a příjemná akce, navíc s volným vstupem.

Hostem v KC Prádelna bude Bulharský kulturní institut. Jedná se pouze o jednorázový počin?

Tento večer je prvním společným projektem s Bulharským kulturním institutem, ale již nyní máme naplánovánu další, relativně rozsáhlou spolupráci v podobě jarní výstavy fotografií apod. BKI patří mezi významné kulturní instituce nabízející opravdu bohatý program zahrnující mj. výstavy, rozličné  semináře, přednášky, kulturní a společenské akce nebo dokonce filmový festival. Tudíž jsem velmi rád, že mají zájem o spolupráci s KC Prádelna a věřím, že plody této kooperace budou přínosem pro všechny obyvatele nejen Prahy 5.

V čem spočívá přínos takových akcí?

Komunitní centrum Prádelna slouží především jako multifunkční komunikační prostor pro nejširší veřejnost zahrnující všechny věkové i sociální skupiny. Návštěvníkům nabízí pestrý program vzdělávacích, kulturních, společenských i pohybových aktivit. Na Praze 5 žije také dost obyvatel rozličných národností a základním předpokladem spokojeného a klidného soužití je poznat svoje sousedy. Proto KC Prádelna chce navázat na již výborně fungující spolupráci např. se Sdružením Rumunů v České republice a připravovat pořady seznamující s kulturou, historií i současným významem zemí našich sousedů. Připravují se tak akce představující např. Litvu, Vietnam, Rakousko atd. KC Prádelna tak naplňuje výše zmiňované poslání coby generátor podnětů, programů a principů přispívajících k utváření fungující občanské společnosti skládající se z lidí různých národností, kteří k sobě přistupují bez předsudků a vybaveni kulturně společenským přehledem a vědomím souvislostí. V případě KC Prádelna se nejedná o teoretický, aktivistický model „všeobjímající multikulturality“, ale o funkční praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…