U Ransdorfa je to, jako když Západ hlásí, že jsou ruská vojska na Ukrajině, míní novinářka

16.02.2015 22:59

V České televizi znovu zazněla reakce na slova komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa. Okomentovali je Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK, šéfredaktorka týdeníku Pražský telegraf Natalia Sudlianková a šéfredaktor portálu HlídacíPes.org Robert Břešťan. Všichni tři se shodli na tom, že jde jen o neověřené informace. Rozcházeli se ale v tom, do jaké míry lze věřit západním a ruským médiím v propagandistické válce.

U Ransdorfa je to, jako když Západ hlásí, že jsou ruská vojska na Ukrajině, míní novinářka
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

V pondělních Událostech, komentářích ČT se rozproudila debata o tom, jak silnou roli v rusko-ukrajinské krizi hraje propaganda. Diskutovali  Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK, šéfredaktorka týdeníku Pražský telegraf Natalia Sudlianková a šéfredaktor portálu HlídacíPes.org Robert Břešťan.

Je Hlas Ruska objektivní?

Sudlianková hned na úvod prohlásila, že ruská propaganda cílí spíše na lidi doma. "Já ji nezaznamenávám, já ji nevidím, ruská propaganda je spíš směřována dovnitř. Ruská propaganda navenek nemá žádný gigantický vliv, podotkla. Břeštan i Svoboda to viděli zcela jinak. Břešťan připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin býval agentem KGB, takže ovládá lecjaké propagandistické činnosti. Nesmíme zapomínat ani na prostor na internetu.

A Svoboda zašel ještě dál. "Máme tu média jako Hlas Ruska, která tvrdí, že chtějí objektivně informovat, což ve skutečnosti znamená podávat ruský pohled na okolní dění," vyjádřil svůj názor odborník z Univerzity Karlovy. Nato však zareagovala Sudlianková, která odmítá, že by Hlas Ruska hlásal propagandu, prý jen informuje. Evropa se prý dlouhodobě obrací proti Rusku. Podle Sudliankové se to dělo už v roce 1900, kdy Rusko vzkvétalo a špatné poměry vládly spíše v Osmanské říši.

Kdo je proti nám, je fašista, zní často z Ruska  

Svoboda ale obratem připomněl, že současná ruská média často používají slovo fašismus, aniž by rozlišovala mezi fašismem a nacismem. A pokud v Rusku někoho onálepkujete jako fašistu, fakticky ho tím ihned zdiskreditujete.

I v této debatě došlo na tvrzení Miloslava Ransdorfa o obklíčených vojácích NATO  u Debalceve. Tady se hosté shodli na tom, že jsou to informace hodně neověřené a spekulativní. Sudlianková k tonu pak ještě dodala, že prohlášení Ransdorfa o vojácích NATO má asi tak stejnou váhu jako tvrzení Západu o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…