U Slavjanska se opět bojuje, pod palbou je prý i centrum města

21.05.2014 9:05

Východoukrajinské město Slavjansk, které už několik týdnů ovládají proruští povstalci, v noci na dnešek prý opět čelilo dělostřeleckému ostřelování. Palba vládních sil podle rebelů směřovala hlavně na nádraží a centrum města, oznámila agentura Interfax. Naopak podle webu listu Ukrajinska pravda ukrajinští vojáci ještě v úterý večer a v noci u Slavjanska bez vlastních ztrát odrazili útoky rebelů, kteří se prý pokoušeli prorazit obklíčení.

U Slavjanska se opět bojuje, pod palbou je prý i centrum města
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

"Národní garda ostřeluje osadu Semjonovka, slavjanské nádraží a centrum města. Nevybuchlý granát dopadl na balkón obytného domu," řekl Interfaxu nejmenovaný člen štábu separatistů. Situace ve městě je prý krajně napjatá a potyčky pokračují.

Podle serveru newsru.com se palba soustředila na stanoviště rebelů a ztráty mezi civilisty nejsou hlášeny. Samozvaný starosta Slavjanska a jeden z vůdců místních vzbouřenců Vjačeslav Ponomarjov navrhl odeslat děti do táborů v okolí, protože "město čekají těžké dny".

Stotisícový Slavjansk leží v Doněcké oblasti, kde separatisté vyhlásili neuznanou Doněckou lidovou republiku, podobně jako jejich kolegové v sousední Luhanské oblasti.

Konflik má už na 250 obětí

Interfax upozornil, že nové incidenty byly ohlášeny den poté, co ukrajinský parlament velkou většinou hlasů schválil "memorandum míru a porozumění", které předpokládá ústavní reformu, nový status ruštiny, decentralizaci a amnestii pro povstalce na východě země, pokud složí zbraně. Poslanci podle Interfaxu také vybídli kyjevskou vládu ke stažení vojenských jednotek z bojové operace proti separatistům, která na východě země začala v polovině dubna.

Podle odhadu OSN si ukrajinský konflikt vyžádal na 250 obětí, z toho zhruba polovičku na východní Ukrajině.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…