U Slavjansku pokračují boje, Turčynov odjel na inspekci východu

04.06.2014 12:05

Ukrajinská armáda dnes obnovila útok na Slavjansk, který je na východě země považován za jednu z hlavních bašt proruských separatistů. V úterý v oblasti při tvrdých střetech s vojáky zahynulo údajně až několik stovek rebelů. Mezitím se úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vydal na inspekční cestu do neklidných východních oblastí, uvedla agentura Interfax.

U Slavjansku pokračují boje, Turčynov odjel na inspekci východu
Foto: youtube.com
Popisek: Převoz zraněných po bombardování sídla vzbouřenců v ukrajinském Luhansku

Po relativně klidné noci začala ukrajinská armáda opět ostřelovat Slavjansk, dělostřelecké salvy podle ITAR-TASS následují v minutových až dvouminutových intervalech. Letectvo prý také znovu zaútočilo na nedalekou vesnici Semenivka. V úterý se v oblasti odehrály těžké boje, při kterých podle ukrajinských představitelů zahynulo asi 300 povstalců a dva či tři vojáci. Bilanci obětí ale není možné nezávisle ověřit.

Ukrajinská národní garda, která armádě pomáhá v protiteroristické operaci, jak tažení proti vzbouřencům Kyjev nazývá, dnes podle AP oznámila, že se kvůli nedostatku munice stahuje z jednoho ze stanovišť v Luhansku. Zásoby střeliva gardisté spotřebovali během desetihodinové bitvy se separatisty.

Mezitím místopředseda ukrajinského parlamentu Ruslan Košulynskyj oznámil, že šéf parlamentu Turčynov, který dočasně zastává i post hlavy státu, odcestoval na východ země. Bližší podrobnosti o jeho inspekci nejsou prozatím k dispozici.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…