U každého zákona by mělo být uvedeno, jak dopadne na rodiny, žádá TOP 09. Vládu ale nápad příliš nezaujal

25.07.2015 10:52

Návrh skupiny poslanců z klubů TOP 09 a Starostů, aby každý nový zákon, který projednává Parlament, obsahoval i vyhodnocení dopadů na rodinu, zřejmě narazí na nesouhlas vlády. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání kabinetu. Podle vlády například nelze bez existující metodiky spolehlivě předpovědět dopad na rodiny a rodičovství.

U každého zákona by mělo být uvedeno, jak dopadne na rodiny, žádá TOP 09. Vládu ale nápad příliš nezaujal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zahajuje schůzi vlády

Poslanci navrhli upravit zákon o sněmovním jednacím řádu tak, aby důvodová zpráva k návrhům zákonů obsahovala i možné dopady na rodinu. Fungující rodina je podle nich základním sociálním útvarem a je nutné ji chránit.

Nyní se hodnotí dopady zákonů například na veřejné rozpočty, na podnikatelské prostředí a na rovnost mužů a žen. Posuzuje se taky jejich soulad s ústavním pořádkem a s mezinárodními smlouvami.

Vláda v návrhu stanoviska uvádí, že sice vítá každý krok, který by zvýšil ochranu rodiny a rodičovství, pochybuje ale o tom, jestli by to poslanecký návrh skutečně dokázal. Poukazuje i na to, že už nyní musí důvodové zprávy obsahovat hodnocení souladu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. Proto je podle ní uvádění dopadů na rodinu nadbytečné.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostane návrh změny jednacího řádu k projednání Sněmovna. Zabývat se jím bude na některé z příštích schůzí.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…