U nás byla v roce 1968 taky velká svoboda, smál se lidovec Bartošek Filipovi

11.10.2017 22:37

Europoslanec Pavel Telička, lidovec Jan Bartošek a šéf komunistů Vojtěch Filip se před kamerami České televize pohádali kvůli tomu, co řekl prezident Miloš Zeman o Krymu, Rusku a Ukrajině.

U nás byla v roce 1968 taky velká svoboda, smál se lidovec Bartošek Filipovi
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Vojtěch Filip hned na úvod připomněl, že v Radě Evropy mají vést dialog všichni se všemi, což Zeman splnil. Bartošek uznal, že téma na půdu Rady Evropy formálně patřilo, ale obsah prezidentova projevu prý poškodil zájmy České republiky. „Proč prezident republiky promluvil právě takto, je otázka na něj. Nebudu spekulovat. Já jsem přesvědčen, že to poškodilo zájmy České republiky,“ nešetřil Zemana lidovec Bartošek.

Když se dostal k slovu Telička, prozradil, že se rozhodl rozejít s ANO asi před dvěma týdny, takže to nijak nesouviselo s projevem Miloše Zemana. Za to, co řekl na půdě Rady Evropy, je prý Zeman podruhé jako prezident nevolitelný. „To, co prezident Zeman řekl, je v přímém rozporu s politikou České republiky, ale také v rozporu s pozicí celé Evropské unie, kterou jsme společně formulovali,“ vyčetl Telička prezidentovi.

Zdůraznil, že Rusko obsadilo Krym v rozporu s mezinárodním právem a my to nesmíme uznat. Kdyby se něco takového stalo Česku, Češi by to také neuznávali.  

Komunista Filip však připomněl, že Krym měl i podle ukrajinské ústavy právo vyhlásit referendum o vystoupení ze svazku s Ukrajinou, takže to podle Filipa není v rozporu s mezinárodním právem. „Já bych se taky rád zeptal, kdy vrátí Izrael Golanské výšiny Sýrii. Pravděpodobně se tak nestane,“ zlobil se šéf KSČM.  

V tu chvíli se Bartošek neudržel.

„U nás taky byla po roce 1968 velká svoboda, když nám sem naskákali vojáci. Já odmítám kšeftování se zeměmi. Jestli dovolíme velkým, aby cupovali malé, tak se to obrátí proti nám,“ varoval jasně lidovec Bartošek s poukazem na to, že referendum na Krymu se konalo po vpádu ruských vojsk na ukrajinský poloostrov. „Krym byl ukraden,“ řekl jasně lidovec. „Komunisti se občas chovají jako pátá kolona Moskvy u nás. Za sebe mohu říct, že Krym byl součástí Ukrajiny a je důležité, aby znovu byl součástí Ukrajiny.“

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…