U nás se ruské propagandě nedaří, hlásí ministr Černé Hory. Lipavský ho pochválil

11.05.2024 9:43

Rusko plánuje sabotážní akce napříč Evropou, varují tajné služby. Ministr zahraničí Černé Hory Filip Ivanović na dotaz ohledně ruské propagandy pro CNN Prima News uvedl, že v Černé Hoře se Rusku nedaří obrátit zemi proti Západu a EU. Jako důvod uvedl vysokou podporou občanů snaze Černé Hory stát se členem Evropské unie. Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) vyzdvihl, že Černé Hoře v její cestě do EU pomáhají i Češi.

U nás se ruské propagandě nedaří, hlásí ministr Černé Hory. Lipavský ho pochválil
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Podle tajných služeb Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a další akce namířené proti evropské infrastruktuře. Cílem má být nejen způsobení škod, ale také šíření dezinformací.

Ministr zahraničí Černé Hory Filip Ivanović uvedl, že ruská propaganda působí samozřejmě i na Balkáně, ale nedaří se jí obrátit země proti Západu a Evropské unii. „Není to překvapivé, naopak je to očekávané. Nicméně její efekty se dají změřit podle výsledků,“ poukázal.

Následně zkonkretizoval, že až 80 procent Černohorců podporuje směřování země do Evropské unie. „Odpovídá to faktu, že Černá Hora neochvějně drží kurz při své snaze vstoupit do EU,“ doplnil Ivanović.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) pro CNN Prima News vysvětlil, že Česká republika Černé Hoře v její cestě do EU pomáhá z politického důvodu. „První pohled je čistě politický v tom, že na úrovni EU a různých politických jednání je neustále třeba zvedat téma rozšiřování, připomínat ho, přicházet s konkrétními iniciativami a ptát se, co je ten další krok, který můžeme udělat. Ne všechny země EU mají tuto politiku, že zastávají rozšiřování. Řekněme, že čím blíže k západnímu Balkánu se země geograficky nachází, tím více rozšiřovací proces podporuje,“ řekl ministr zahraničí s tím, že je nutné podporovat i přijetí Ukrajiny.

Důvod to má ale i praktický: „Čeští experti prostě pomáhají svým protějškům v Černé Hoře, aby se dokázali připravit na všechny procesy. Předají jim zkušenosti, které jsme nabyli během rozšiřování,“ dodal Lipavský.

Černá Hora měla podle Ivanoviće za poslední dobu učinit řadu kroků, které mají zemi přiblížit k Západu. Jmenoval třeba posílení vlády práva.

„Česko plně podporuje černohorskou vládu v jejím úsilí dosáhnout pokroku v přístupových jednáních s EU. Věřím, že Evropská unie uspořádá tento rok celkově druhou mezivládní konferenci s Černou Horou, na které by se mohly uzavřít některé kapitoly přístupových rozhovorů,“ potvrdil ministr Lipavský českou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

chudáci Černohorci, ještě neví do jakého bordelu se těší, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 11.05.2024 15:32:53

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

23:23 „Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

Danuše Nerudová, novopečená členka hnutí STAN, zatížená očekáváními – a Filip Turek jako kandidát Mo…