U nás se volí, ale Brusel tento víkend trne hrůzou kvůli úplně jinému hlasování. Jestli se nepovede, bude to už hodně špatné

21.10.2017 8:21

Nadcházející víkend patří nejen parlamentním volbám v České republice, ale také referendu v italských regionech Lombardie a Benátky. Voliči sice nehlasují o úplném odtržení, ale jen o větší autonomii, přesto však může mít výsledek vliv na blížící se parlamentní volby.

U nás se volí, ale Brusel tento víkend trne hrůzou kvůli úplně jinému hlasování. Jestli se nepovede, bude to už hodně špatné
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Pozornost Evropanů byla v předchozích dnech upřena na referendum a především jeho dozvuky v Katalánsku. Zítra se nicméně koná další referendum ve dvou nejbohatších italských regionech. V Lombardii a Benátkách žije dohromady asi 15 milionů obyvatel a oba severoitalské regiony se podílejí na celkovém HDP šedesátimilionové země téměř z jedné třetiny. Právě to je hlavní důvod, proč místní úřady požadují větší autonomii.

Lombardie i Benátky si chtějí zajistit především větší kontrolu nad daněmi, bezpečnostní politikou a migrací. Hlavním propagátorem referenda je politická strana Liga severu, která v minulosti dokonce usilovala o úplné odtržení severoitalských regionů od zbytku Itálie. V posledních letech se však vedle patriotismu stává hlavním argumentem finanční stránka věci. Vládě v Říme Lombarďané a Benátčané vyčítají, že je „ždímá“ na daních a jejich peníze potom posílá na chudý jih země.

Podle průzkumů veřejného mínění je předem zřejmé, že oba regiony si větší autonomii skutečně odhlasují a těžit z toho bude v blížících se parlamentních volbách nejenom Liga severu, ale také Hnutí pěti hvězd Beppe Grilla. Naopak vládnoucí Demokratická strana vyzývá své voliče, aby se referenda nezúčastnili. Ovšem jednu porážku v referendu už vládnoucí proevropská strana před několika měsíci utrpěla.

V prosinci Italové jednoznačně v referendu odmítli návrh na ústavní změny, které, s podporou Evropské unie, iniciovala právě Demokratická strana. Tehdy ještě v čele s Mateem Renzim, který už předem avizoval, že v případě neschválení ústavních změn odstoupí. Jelikož se pro větší autonomii v Lombardii i Benátkách staví asi 70 %, volání představitelů Demokratické strany nebude mít patrně žádnou šanci na úspěch.

Liga severu i Hnutí pěti hvězd před volbami opět posílí a Itálii může po volbách vládnout jedna z nejvíce euroskeptických vlád. Beppe Grillo ostatně nijak neskrývá, že se v případě vítězství bude snažit prosadit po vzoru Velké Británie referendum o Evropské unii. Itálie sice patří mezi zakládající členy EHS, ale podpora Italů pro EU neustále slábne. Politikům v Bruselu tak možná brzy přibudou další vrásky.


 

reklama

autor: Josef Provazník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…