U podpory vlády komunisty není otázka jestli vadí nebo nevadí, zklamal Stropnický Tvarůžkovou. Pak to napravil u Ruska a sestřelení letadla

24.05.2018 20:03

Spojené státy zrušily plánovaný summit se Severní Koreou. Jak moc to oddálí najději na konec severokorejského jaderného programu? K tomu se ve čtvrtečním Interview na ČT24 vyjádřil ministr zahraničí v demisi Martin Stropnicky (ANO). Prozradil i svůj názor na vznikajicí českou vládní koalici, na mimořádnou schůzi poslanců k Zemanovým výrokům ke kauze novičok, či k aktuálnímu obvinění Ruska mezinárodními vyšetřovateli z útoku na civilní letadlo.

U podpory vlády komunisty není otázka jestli vadí nebo nevadí, zklamal Stropnický Tvarůžkovou. Pak to napravil u Ruska a sestřelení letadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Ministr Stropnický podle svých slov nechce být lacině zásadový, co se týká vlády podporované komunisty. „My nejsme v kategorii vadí-nevadí. Jsme v kategorii možného a nemožného. S ohledem na tu dobu, co sestavování vlády trvá a s ohledem na volební výsledek, nemohu říct už nic zásadně nového. Fakta jsou jaká jsou a jestli je tato varianta pro vznik vlády ANO s ČSSD podporované KSČM průchozí, není jiná možnost,“ reagoval Stropnický na otázku, zda mu jakožto zastánci členství Česka v NATO a v EU a jakožto bývalému ministrovy obrany, který vždy podporoval zahraniční vojenské mise, opravdu nevadí, že vznikne vláda, která by mohla být podporována komunisty.

V Poslanecké sněmovně můžeme sledovat, že jakmile se to hodí, jako například při hlasování o tom, zda se má Sněmovna zajímat o výroky prezidenta Zemana ke kauze novičok, hlasuje koalice ANO, KSČM a SPD. „Ta domluva je vždy ad hoc. Veřte mi, že u nás skutečně převládl ten názor, že ta kauza už byla probrána a vše se už okomentovalo a všichni se k tomu vyjádřili,“ řekl s tím, že tam jsou zaparkovány návrhy, nebo novely zákonů, které jsou důlěžitější pro lidi. „Bohužel čekají ve frontě, než si my poslanci vyříkáme témata, která často lidé nepovažují za ta, kterými zrovna žijí,“ dodal.

Jestli spíše nejde o to, aby hnutí ANO nedráždilo prezidenta tím, že by kauzu znovu otevřelo, Stropnický odmítá. „Tam se hrálo hodně s pojmem výroba ano, výroba ne. Pak se řeklo, že výroba ano, a potom zjistíte, že odbornící, kteří se tím zabývají, sami říkají, že pořízení nějakého mikromnožství pro laboratorní účely se nepovažuje za výrobu,“ uvedl s tím, že na tomhle se ve Sněmovně můžou pak poslanci točit zbytečně hodiny a nic se na tom nezmění.

Dát Zemanovi najevo, co si o jeho výrocích myslí sami poslancí, prý už nutné není. „Já myslím, že on ví, co si o jeho výrocích myslí. Jistě to sleduje. Říká a koná, co cítí, že je správné,“ řekl s tím, že jeho výroky a postoje komentovat není vhodné.

Jak vám je jako ministrovi, který se dostává už po několikaté do jasného názorového střetu s prezidentem republiky, ať už v kauze novičok, či k útokům v Sýrii, položila moderátorka Stropnickému další otázku. „Já neznám jeho motivace a necítím potřebu je znát. Důležité vždy je, co se skutečně udělá, jaký ten postoj za vládu my pošleme ven. Ohledně novičoku a Sýrie byl postoj vlády jaký byl. Prezident si myslel sice něco jiného, ale život jde dál,“ uvedl.

Poté se vyjádřil k prohlášení mezinárodního týmu vyšetřovatelů, že malajsijské civilní letadlo Boeing 777 na východní Ukrajině bylo sestřeleno ruským raketovým systémem Buk a je za něj Rusko zodpovědné. Ruské ministerstvo obrany navíc znovu uvedlo, že s tím nemá nic společného. „O variantě použití tohoto raketového systému se mluvilo už dříve. Mezinárodní nezávislá vyšetřovací komise je složena z pěti, šesti států a nemyslím si, že měla záměr někoho poskodit či manipulovat,“ uzavřel s tím, že asi nikoho nepřekvapí, že s těmi výsledky ruská strana nesouhlasí. „U takové tragédie je komise potřeba, ale když pak na někoho ukáže, i na toho, kdo po ní volal, tak ten to stejně odmítne, až si člověk říká, k čemu to vlastně celé je,“ dodal.

Prozatím je zrušen summit mezi Severní Koreou a USA. „Summit byl jednou z nemnoha pozitivních věcí v posledních týdnech. Stále věřím, že to není promarněné. Je to velmí citlivé, hraje se i o osobní prestiž,“ řekl Stropnický s tím, že ta jaderná zařízení v Severní Koreji byla údajně zničena a KLDR se potřebuje ekonomicky postavit na nohy. „V zájmu všech rozumných lidi ve světě je důležité, aby toto jednání nezamrzlo,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…