U ruských hranic operují americká vojska a česká média zase mlčí. Expert Žantovský radí, kde hledat informace

11.10.2014 6:51

TÝDEN V MÉDIÍCH Domácí média před veřejností dokonale utajila zprávu o tom, že v blízkosti ruského města Pskov byla nasazena obrněná divize Spojených států. Mediální analytik Petr Žantovský upozorňuje, že kdo se ji chtěl dozvědět, musel sledovat slovenskou agenturu TASR. Zamýšlí se také nad zveřejňováním utajovaných skutečností sdělovacími prostředky a glosuje ukončenou předvolební kampaň u nás.

U ruských hranic operují americká vojska a česká média zase mlčí. Expert Žantovský radí, kde hledat informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Pravidelné ohlédnutí za událostmi ve sdělovacích prostředcích začíná Petr Žantovský tím, co média nezaznamenala. „Nepřinesla zprávu o tom, že 7. října, tedy před čtyřmi dny, se vojáci Spojených států vylodili v Estonsku a Lotyšsku, konkrétně dorazila technika obrněné divize Ironhorse do lotyšského města Ventspils a estonského města Tapa a vyložili tam kolem 700 vojáků, tanky Abrams, obrněná vozidla Bradley a další techniku. A tahle brigáda má být nasazena zhruba 150 kilometrů od ruského města Pskov,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Kdo by se tuhle zprávu chtěl dozvědět, tak si musí najít tiskovou agenturu Slovenské republiky TASR, ta ji přinesla, ale v českých médiích ji nenajde. „A tak si poněkolikáté tady v tom povídání říkáme, proč se informace o americko-ruském konfliktu vyskytují v Česku tak jednostranně. Já záměrně říkám o americko-ruském konfliktu, protože dnes každý, kdo se tou záležitostí zabývá, ví, že to není ukrajinsko-ruský konflikt, ale že ho akcelerují Spojené státy. Dokonce mnohem víc než Evropská unie, ta je v tomto případě spíše nastrčeným beranidlem amerických vojenských a zejména tedy ekonomických zájmů,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Mimořádně cynická politika ze strany USA

Nedávno četl studii docentky Ilony Švihlíkové, jež dokazovala velice přesně obrovskou škodlivost a sebevražednost ekonomických sankcí, které byly vyhlášeny ze strany EU vůči Rusku. „Zároveň dokazovala, že vlastně tyhle sankce poškozují státy, které je vyhlásily, tedy Evropskou unii. Ale mnohem méně poškozují Spojené státy, protože Spojeným státům se tím pádem otevírá obrovský trh v Evropě, a to je to, oč Americe v tuhle chvíli vlastně jde,“ vybral ze studie mediální odborník.

Švihlíková také upozornila na to, že celá záležitost s břidlicovým plynem může být jedna velká bublina. „Může to být v podstatě jen propagandistický tah, takový trhák, který má těm americkým ekonomickým zájmům otevírat dveře do Evropy, ovšem to nelze jinak, než když se Evropa uzavře před trhem na Východě. To je mimořádně cynická politika, která ze strany Spojených států nebyla k vidění opravdu mnoho desítek let, možná naposledy někdy v padesátých letech, ani dokonce v těch osmdesátých ne,“ podotýká Petr Žantovský.

Nejde o nějakou Ukrajinu, ale o americkou ekonomiku

To považuje za dost hazardní hru s válkou, protože k té válce opravdu dojít může a Američanů by se vlastně nedotkla. „Nebyla by na jejich území, byla by opět na území Evropy a Američané by pouze podle příležitostí, možností a obchodních zájmů dodávali zbraně, zbraňové systémy na tu, nebo na druhou stranu konfliktu. S tím mají své zkušenosti, například z íránsko-irácké války, kdy průběžně postupně vyzbrojovali obě dvě válčící strany. Kdo si to už dnes nechce pamatovat, tak má krátkou paměť, nebo hraje za něčí zájmy,“ domnívá se mediální analytik.

V této souvislosti je proto šokován, že se v českých médiích nedozvíme takovou zásadní věc, jakou je zpráva, že 150 km od ruského města vzniká poměrně silná divize armády Spojených států. „To už přestává opravdu být legrace a je z toho naprosto zřejmé, že tady vůbec nejde o nějakou Ukrajinu, o nějakého Jaceňuka, o nějaký Majdan, o nějaká lidská práva. Tady jde velmi jednoduše o americkou ekonomiku, která je momentálně na bodě mrazu,“ tvrdí Petr Žantovský.

Na prodeji informací od předchozího zaměstnavatele nic statečného není

Z internetových médií se dozvěděl, že v Austrálii navrhli zpřísnění zákona, který by měl trestat zveřejnění tajných informací. „Dosavadní zákon tam obsahuje sankci do jednoho roku vězení, nový návrh zákona zvyšuje sankci na deset let. Samozřejmě, že se jedná o reakci na kauzy typu Edwarda Snowdena, kdy nějaký pracovník tajných služeb za peníze a za jiné výhody vynese z utajovaných zdrojů informace a ty potom poskytne nějakému jinému subjektu, v daném případě tedy Snowden Rusku. To je věc naprosto neomluvitelná a je šokující, že se některé kruhy staví dokonce za to, že by Snowden měl dostat Nobelovu cenu míru a měl by být oceňován za statečnost,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Už v minulosti o této záležitosti mluvil a na svém tehdejším názoru nemá co měnit. „Nevím, co je statečného na tom, když se necháte řadu let platit za práci pro tajnou službu a pak se jednoho dne rozhodnete, že zdrhnete na Východ a ty informace tam prodáte a získáte novou identitu a typ života. V tom opravdu nevidím nic statečného, v tom vidím pouze nedostatečnou lidskou charakterovou kvalitu a nedostatečnou loajalitu,“ vysvětluje mediální odborník.

U nás unikají z policejních análů dokumenty úplně běžně

Za zajímavé na zmíněné zprávě považuje to, že australský výbor na ochranu novinářů proti tomuto zpřísnění zákona začal velmi hlasitě protestovat s tím, že by bylo možné kriminalizovat novináře za to, že zveřejňují informace o bezpečnostní situaci státu a podobných záležitostech. „To je také velmi hloupý novinářský trik, protože ten zákon nemluví o tom, že by měl být trestán novinář za to, že zveřejňuje nějakou informaci, ale ten, kdo mu ji poskytl,“ podotýká Petr Žantovský, že tuto drobnost výbor zamlčuje.

„Proč o tom mluvím v naší souvislosti, přestože u nás zatím nikdo žádné tajné informace této ráže nevynesl? Také asi žádné takové tajné informace, kterými disponovaly americké zpravodajské služby, nemáme. Nicméně děje se u nás naprosto běžně, že z policejních análů unikají na veřejnost různé dokumenty, odposlechy živých případů a podobně a o tom se vede občas diskuze,“ myslí si mediální analytik, že to je v převráceném gardu úplně stejný problém etiky a nedostatečné profesionality.

Už takhle nízká důvěra v policii a justici je ještě víc podkopávána

Sám by navrhoval velice přísné tresty, kdy v podobných případech někdo z otevřených policejních nebo justičních případů vynese tyto informace a prodá je do médií. „Samozřejmě, že je to někdo z policie, že je to někdo z těch justičních pracovníků. K tomu se žádný novinář sám od sebe dostat nemůže, k tomu nemá přístup, čili tam je nepochybná finanční motivace toho, kdo mu ty informace poskytne,“ poznamenává Petr Žantovský.

Za velkou chybu považuje to, že se u nás debata na toto téma vede jen málokdy, jen občasně a jenom krátce. „Protože to je docela zásadní debata, na které stojí důvěryhodnost nejenom českých médií, ale také právě těch policejních a justičních orgánů. A ta nízká důvěra v ně je mimochodem podkopávána právě tím, že se tyto věci dějí a veřejnost to dost znepokojuje,“ domnívá se mediální odborník.

S Krnáčovou ve vedení Prahy by to bylo z bláta do louže

Na konec si stejně jako v minulém a předminulém ohlédnutí nechal to, co ho zaujalo z předvolební kampaně. „Když jsem se začetl do sloganů našich volebních subjektů, našel jsem mezi nimi opět perly. Tentokrát je největším tvůrcem perel hnutí ANO. Moc se mi líbil slogan, ale ten se, myslím, líbí každému, jako je to suverénní ´Prostě to zařídíme´, ´Prostě to uděláme´, ´Prostě to bude´. No prostě jsou nejlepší, to je jasné. Pan Babiš je na jednom plakátu podrobnější, není tam jen ´Prostě to zařídíme´, ale je tam věta ´Praha bude bohaté město, stačí vyměnit ty kluky na magistrátu´,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Místo kluků na magistrátu viděl Adrianu Krnáčovou, která říká, že chce být pražskou primátorkou. „Bude to tedy holka na magistrátu a já jsem z jejího strašlivě agresivního vystupování, které je vždy zakončeno něčím takovým jako ´prostě to tak bude´, získal pocit, že to je velmi kulantně řečeno z bláta do louže. Nicméně ta suverénní a přezíravá hesla vypovídají o hnutí ANO, že v podstatě nevědí, co mají dělat, tak nás prostě chtějí utlouct čepicemi, abych to řekl lidově. To velkou důvěru nevzbuzuje,“ upozorňuje mediální odborník s poukazem na jiné Babišovo heslo „Jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla“, což je synonymem k předchozí větě.

Funkcionářky zelených si to do školních jídelen namíří jako šéfkuchařky

V Brně ho zaujal lídr ANO na primátora manažer Petr Vokřál, jehož hlavní heslo je „Dáme Brno dohromady“. „To mě zaujalo, protože do Brna jezdím docela často a nevšiml jsem si, že by bylo Brno rozpadlé, rozdělené na nějaké nanočástice, nebo po výbuchu bomby, nebo nevím, jak si mám přeložit slogan ´Dáme Brno dohromady´. Nerozumím tomu heslu a myslím, že pan domnělý budoucí primátor také ne. Prostě mu nějaký kreativec vymyslel tohle heslo, že je takové všeobjímající a že je to tak zhruba na té úrovni jako ´Ano, bude líp´. Takže tady bych dal za kreativitu velkou pětku podtrženou,“ hodnotí Petr Žantovský.

Z kampaně zelených ho zaujalo, že se s tím opravdu nemažou a jdou k věci. „Například mají na jednom billboardu obrovský nápis ´Lepší jídlo ve školních jídelnách´. To je výborné, ale jsem zvědav, jak by toho zelení chtěli docílit. Možná že by jejich funkcionářky nastoupily kolektivně do školních jídelen jako šéfkuchařky a pracovaly tam. To by možná bylo smysluplnější, než když se nechávají fotit na ty billboardy,“ myslí si mediální analytik a pozastavuje se i nad další heslem zelených „Zavřeme i poslední herny“.

Metafora Pirátů oživila jinak nudnou a pitomou kampaň

Ptá se, z čeho budou živy obecní a státní kasy, když je to docela slušný zdroj příjmů i pro státní rozpočet, jak koneckonců přiznává i ministr financí. „To, že je třeba to regulovat, je věc jedna, ale zavřít to a zakázat, to znamená jediné. Herny se přestěhují do garáží a budou načerno a bude to něco podobného, jak známe z americké prohibice palírny whisky. Jediný, kdo na tom opravdu prodělá, nebudou ti gambleři, ale státní rozpočet nebo místní rozpočty, do kterých jdou poplatky z heren. Tohle tedy také není úplně to, čím se dají vyhrát volby,“ míní Petr Žantovský.

Předchozí případy byly jen příkladem nedostatečné schopnosti myslet a zjevné pouhé ambice zvítězit, usadit se ve funkcích a pobírat pašaliky ať regulérní, nebo neregulérní, každopádně o myšlení tam nebyla řeč. „Mám ale příklad jednoho, který mě pobavil, i když asi nepovede k volebnímu vítězství, ale žádná škoda. Ale aspoň je vtipný. Pirátská strana přišla na billboardy s heslem ´Za Prahu travnatější´. Tak to mě pobavilo, metafora v něm obsažená je celkem čitelná skoro každému a i když k vítězství asi nepovede, tak alespoň tu neskutečně nudnou a pitomou kampaň oživila,“ uzavírá mediální odborník své pravidelné ohlédnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …