U soudu s Nečasovou prý nebyla nouze o překvapení

21.11.2014 10:39

O průběhu včerejšího projednávání kauzy Nagyová u Obvodního soudu pro Prahu 1 dnes podrobně informují Lidové noviny. Ty také oslovily odborníky, kteří se podivují tomu, jak v případu postupuje soudkyně Jana Králová. Zejména tomu, že líčení včera odročila.

U soudu s Nečasovou prý nebyla nouze o překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

U soudu zazněla obžaloba, ale jen její první a všeobecně známá část. „Tedy to, že ředitelka kabinetu premiéra v letech 2012 a 2013 úkolovala vojenské zpravodajce (konkrétně Ondreje Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohůnka), aby sledovali Radku Nečasovou a dva zaměstnance Úřadu vlády,“ napsal list.

Když nebudou zbaveni mlčenlivosti, jejich právo na obhajobu se zkomplikuje

Soudkyně souhlasila s námitkou Pohůnkova obhájce, aby zpravodajci byli zproštěni mlčenlivosti o utajovaných skutečnostech. Jinak by se prý zkomplikovalo jejich právo na obhajobu. Na zproštění mlčenlivosti ale budou potřebovat speciální povolení od ředitele Vojenského zpravodajství. Proto bylo líčení odročeno.

Líčení prý mohlo pokračovat, jen by bylo bez veřejnosti

Redaktoři listu oslovili dva státní zástupce z Čech i Moravy, kteří pod podmínkou anonymity řekli, že jednání mohlo pokračovat i bez zmíněného posvěcení ze strany Vojenského zpravodajství. Podle nich jde o zbytečné průtahy. Prý by stačilo, kdyby v soudní síni nebyla přítomná veřejnost.

Nad postupem soudkyně Králové vyjádřil podiv i Jiří Jelínek, vedoucí Katedry trestního práva na pražské Právnické fakultě UK: „Soudkyně podle mě nebyla připravena na všechny eventuality. Domnívám se, že v rámci přípravy na hlavní líčení s tím měla počítat,“ řekl listu Jelínek.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …