U soudu v Bostonu svědci druhým dnem vypovídali o útocích

05.03.2015 21:21

Před americkým soudem v Bostonu dnes druhým dnem vypovídali svědci bombového útoku na městský maraton v dubnu 2013, při kterém zahynuli tři lidé a dalších více než 260 utrpělo zranění. Z činu se zodpovídá Džochar Carnajev, jehož podíl na útoku obhajoba ve středu při úvodní řeči procesu uznala. Hrozí mu trest smrti. Podle prokuratury za útokem stál spolu s Džocharem i jeho starší bratr Tamerlan, který zahynul při policejním stíhání.

U soudu v Bostonu svědci druhým dnem vypovídali o útocích
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Jeff Bauman, který při výbuších přišel o nohy, porotě řekl, že těsně před útokem Tamerlana potkal a srazil se s ním pohledem. "Byl sám. Nesledoval závod," řekl Bauman. Dodal, že se jejich pohledy setkaly a že to bylo zvláštní. Bauman, který později v nemocnici poskytl policii Tamerlanův popis, se stal jedním ze symbolů útoku. Svět totiž obletěly fotografie, na kterých ho záchranáři na kolečkovém křesle s utrženými nohami a trčícími kostmi odvážejí z místa exploze.

O prvních okamžicích po výbuchu dvou podomácku vyrobených bomb hovořil policista Frank Chiola

Dalším svědkem byl Alan Hern, jehož syn byl vážně zraněn. Hern popsal to, jak se lidé neúspěšně pokoušeli oživit osmiletého Martina Richarda, který byl nejmladší obětí útoku. "Poslední věc, co jsem viděl, byl Martin Richard na chodníku, kde se ho dva lidé stále snažili oživit. Viděl jsem jasně jeho oči a nemyslel jsem si, že žije," řekl Hern, který na maraton přijel z Kalifornie, aby v závodě podpořil svou manželku.

O prvních okamžicích po výbuchu dvou podomácku vyrobených bomb hovořil policista Frank Chiola, který stál poblíž cíle. "Všude jsem viděl krev," řekl. "Nebylo možné poznat, kdo je živý a kdo mrtvý," dodal s tím, že vypukl chaos. Chiola pomáhal s neúspěšným oživováním 29leté Krystle Campbellové, která je jednou ze třech obětí.

Proces s Carnajevem formálně začal počátkem ledna výběrem poroty z takřka 1400 kandidátů

Ve středu na úvod procesu obžaloba prohlásila, že Džochar věřil, že útok provedl jako voják svaté války proti Američanům. Obhajoba řekla, že Džochar čin skutečně spáchal, chce ale během procesu poukázat na to, do jaké míry byl starším Tamerlanem ovlivňován.

Proces s Carnajevem formálně začal počátkem ledna výběrem poroty z takřka 1400 kandidátů. Porotu tvoří dvanáct členů a šest náhradníků. Úkolem poroty bude určit, zda Džochar má čin opravdu na svědomí. Pokud tuto vinu porotci uznají, bude následovat fáze procesu rozhodující o trestu. Porota bude mít na výběr doživotní vězení, nebo trest smrti. Předpokládá se, že proces potrvá několik měsíců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…