U soudu v kauze Nagyová bude vypovídat Nečasova bývalá manželka Radka

13.04.2015 6:02

Pokračuje hlavní líčení v kauze bývalé ředitelky premiérova kabinetu Jany Nečasové, dříve Nagyové, která je obžalovaná ze zneužití vojenské tajné služby. Nečasová před Obvodním soudem pro Prahu 1 čelí obžalobě, podle níž nechala sledovat v roce 2012 tehdejší manželku bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Radku. Ta je na dnešek předvolána k soudu jako svědkyně. Ve středu by měl před soudem mluvit Nečas. Hlavní líčení má pokračovat ode dneška do čtvrtka.

U soudu v kauze Nagyová bude vypovídat Nečasova bývalá manželka Radka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Výslechy se měly odehrát už dřív, Radku Nečasovou se ale nepodařilo předvolat a Nečas se omluvil s tím, že následující termín už dorazí. Jeho výpověď by měla být důležitá, otázkou totiž zůstává, kdo sledování nařídil. Jeden z obžalovaných, bývalý šéf rozvědky Ondrej Páleník, ve své výpovědi řekl, že to byl právě Nečas coby premiér. Páleník už dřív naznačil, že Nečas o všem údajně věděl, protože se to týkalo jeho okolí. Nečas odmítl před policií vypovídat a vysvětlení si chce nechat k soudu. Dříve řekl, že případ je vymyšlený a jde o politickou kauzu.

Obžaloba ze zařizování akce viní Nagyovou, která se údajně snažila sehnat na Nečasovou kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajenému vztahu s Nečasem. Dalšími obžalovanými jsou Páleníkův nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Obžaloba tvrdí, že Nagyová zařídila kromě akce týkající se Radky Nečasové sledování některých pracovníků Úřadu vlády na jaře 2013. Podle žalobců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří případ dozorují, se na tom podílela rozvědka a soukromá detektivní agentura. Obžalovaní vinu odmítají.

Údajné zneužití vojenské tajné služby je první z více případů týkajících se Nečasové, které pokračovalo obžalobou a soudem.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…