U toho já nebudu. Německo nás sleduje. Dan Ťok otevřeně promluvil, Babiš mít radost nebude

21.05.2018 8:11

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) nechce být již v příští vládě Andreje Babiše. Nyní poskytl rozhovor Lidovým novinám, proč se tak rozhodl. Mimo jiné mu vadí to, že vláda má spočinout na tichém partnerství KSČM.

U toho já nebudu. Německo nás sleduje. Dan Ťok otevřeně promluvil, Babiš mít radost nebude
Foto: Ministerstvo dopravy
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

„Jestli ANO podlehne a řekne, že proto, aby sestavilo vládu, vojáky do misí nepošle, jsem víc než rád, že u toho nebudu,“ uvedl mimo jiné Ťok. Dalším důvodem jeho rozhodnutí je také to, že antimonopolní úřad prvoinstančně zrušil dlouho chystanou zakázku na mýtný systém. 

Anketa

Jak odhadujete výsledek referenda o vstupu do vlády, které se koná v ČSSD?

hlasovalo: 5301 lidí

To, že je kritizován od KSČM, SPD i ČSSD, mu nevadí, naopak jej to těší. „Protože kdybych byl pro ně přijatelný, zamýšlel bych se nad tím, co dělám špatně. Podle mě jsem na ministerstvu trnem v oku mnoha těm, kterým jsem tu překazil kšefty, kteří byli schopni ledacos ovlivňovat. Já takové praktiky nemám rád, takové dohody se mnou nejdou dělat. Ale může to mít i politický motiv,“ sdělil Ťok.

„Působení na ministerstvu je obrovská zkušenost, beru si z toho i to pozitivní. Udělali jsme tu spoustu práce. Rozhýbali jsme stavění, pořád se tu někde vypráví, že jsme postavili jen šest kilometrů dálnic. Ne, je to téměř sto dokončených kilometrů. Tady se lež používá jako relevantní politický argument, jsou to jen zkratky, které se někomu zalíbily. Rozestavěli jsme 155 kilometrů dálnic za dobu, co jsem tady, a pořád je to někomu málo. Vysoutěžili jsme zimní údržbu, poznávací značky máme o polovinu levnější, stabilizovala se situace na resortu, tady se dřív měnil ministr co osm měsíců,“ popsal Ťok svou činnost na ministerstvu. Výstavba dálnic je podle něj složitý, těžký proces. 

Své pak Ťok řekl také k Andreji Babišovi, lídrovi hnutí ANO, a Čapímu hnízdu. „Jsem přesvědčen, že Babiš ve věci Čapího hnízda neudělal něco, z čeho by měl být největší trestný čin České republiky, v němž bude stíháno celé jeho okolí. Jestli došlo k pochybení, mohlo se vyřešit,“ sdělil Ťok. 

Závěrem se pak Ťok vyjádřil ještě jednou ke vznikající vládě a evropskému vnímání. „Docela mě překvapilo, když jsem teď měl schůzku se saským ministrem dopravy a on mi říkal, že v Německu s napětím sledují, jak bude naše vláda vypadat. Jestli se extremisté a komunisté, a do jaké míry, dostanou do vládních pozic nebo k možnosti vládu ovlivňovat. Opravdu nejsme v Evropě sami, není to tak, že je to jen naše věc. Evropa sleduje, co děláme, a sleduje to pečlivě,“ sdělil Ťok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…