U veřejných zakázek lze ušetřit i na službách. S využitím e-aukcí až polovinu

05.11.2012 12:14

Díky elektronickým aukcím se nemusí šetřit jen na dodávkách energií nebo při nákupu spotřebního materiálu či výpočetní techniky. Potvrzuje to zkušenost z projektu Statutárního města Ostrava, kdy se na veřejných zakázkách ušetřila až polovina plánovaného objemu zakázky ve službách.

U veřejných zakázek lze ušetřit i na službách. S využitím e-aukcí až polovinu
Foto: eCENTRE
Popisek: Ředitel společnosti eCENTRE, a.s. Vítězslav Grygar

Neustále se rozšiřující způsob využívání elektronických aukcí při veřejných zakázkách se nemusí omezit jen na dodávky energií, informačních technologií či spotřebního materiálu. Jak ukazují nejčerstvější zkušenosti, daří se díky e-aukcím šetřit krajům, městům i ministerstvům také na stavebních zakázkách a ve službách.

Příkladem může být projekt Statutárního města Ostrava, jenž už nabízí konkrétní výsledky a úspory. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz si naplánoval rekonstrukci chodníku Varenská a plánovaný objem zakázky činil 4 163 325 Kč. Díky elektronické aukci se tuto sumu podařilo snížit o téměř dva miliony (1 975 325 Kč), což znamená úsporu 47,4 procent z původní částky.

Elektronická aukce na stavební zakázky se vyplatí

„Téměř padesátiprocentní úspora je výborný úspěch, který samozřejmě nespočívá jen v samotné elektronické aukci, ale i v pečlivé přípravě celé veřejné zakázky, což je hlavně u stavebních zakázek dost náročné. Z praxe však víme, že se e-aukce na stavební zakázky rozhodně vyplatí. Ostrava a její organizace už tento způsob zadávání veřejných zakázek používají zcela běžně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ředitel společnosti eCENTRE Vítězslav Grygar.

Nezanedbatelné úspory dosáhla i příspěvková organizace Domov Slunečnice Ostrava, která si naplánovala malování vnitřních prostor svých objektů v objemu 1 376 000 Kč. V případě této zakázky se s využitím elektronické aukce podařilo docílit úspory 450 981,90 Kč, což činí 32,77 procent původního objemu zakázky.

Soukromníci poznávají výhody sdružených nákupů

Elektronické aukce už ale nezůstávají pouze doménou úřadů a veřejných zakázek. Stále častěji se rozhodují rovněž soukromé subjekty využít možnosti spojení poptávek a pomocí sdružených nákupů prostřednictvím elektronických aukcí pak dosahují výrazných úspor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…