UNHCR: Ve světě bylo loni rekordních 59,5 milionu uprchlíků

18.06.2015 8:53

Počet uprchlíků ve světě loni vzrostl na rekordních 59,5 milionu. Nejvíce běženců, kteří opustili domov kvůli konfliktům, už nepochází z Afghánistánu, ale ze Sýrie, oznámil dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Vzhledem ke krizi v Sýrii, Iráku, Jemenu, Burundi i jinde ve světě neočekává vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres, že se situace letos zlepší.

UNHCR: Ve světě bylo loni rekordních 59,5 milionu uprchlíků
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Objevilo se mnoho nových případů krize,“ citovala Guterrese agentura AP. „Krize v Iráku a Sýrii se rozrostla do obrovských rozměrů… a zároveň staré krize se nevyřešily,“ dodal.

Nová zpráva UNHCR byla zveřejněna v době, kdy se EU snaží vyřešit mohutný příliv uprchlíků, kteří utíkají přes Středozemní moře do Evropy zejména před boji v Libyi a v Sýrii.

Podle zprávy bylo ke konci loňského roku ve světě 59,5 milionu uprchlíků, z toho 38,2 milionu takzvaných vnitřních uprchlíků, tedy těch, kteří museli opustit své domovy, ale zůstali ve své vlastní zemi. Více než 50 procent uprchlíků jsou děti. V roce 2013 bylo přitom běženců celkem 51,2 milionu.

Nejvíce běženců je ze Sýrie

Nejvíce běženců, a to 11,6 milionu, loni pocházelo ze Sýrie, kde zuří už více než čtyři roky občanská válka. Z toho téměř 3,9 milionu Syřanů žije ve 107 zemích světa, zbytek jsou takzvaní vnitřní uprchlíci. Druhý nejvyšší počet uprchlíků, 2,6 milionu, pocházel z Afghánistánu. Na třetím místě je Somálsko s 1,1 milionu migrantů.

Zemí, kde byl naopak nejvyšší počet běženců z jiných států, je Turecko s 1,59 miliony. Na druhé příčce pomyslného žebříčku je Pákistán s 1,51 milionu běženců.

Už od roku 2011 je hlavním důvodem nárůstu počtu uprchlíků ve světě válka v Sýrii. Každý den loňského roku se průměrně stalo 42.500 lidí buď uprchlíky, nebo žadateli o azyl, anebo vnitřními uprchlíky, uvedl ve své zprávě UNHCR.

„Je děsivé, že na jedné straně tady máme čím dál tím větší beztrestnost pro ty, kteří stojí za vypuknutím konfliktů, a na druhé straně je pak zdánlivá naprostá neschopnost mezinárodního společenství pracovat společně na tom, aby války skončily a byl dodržován mír,“ uvedl Guterres.

V posledních pěti letech propuklo nebo bylo opět zažehnuto nejméně 15 konfliktů: osm v Africe (Pobřeží slonoviny, Středoafrická republika, Libye, Mali, severovýchodní Nigérie, Kongo, Jižní Súdán a letos Burundi), tři na Blízkém východě (Sýrie, Irák a Jemen), jeden v Evropě (Ukrajina) a tři v Asii (Kyrgyzstán, několik oblastí v Barmě a Pákistán).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…