ÚOHS opět zrušil pokutu pro Ministerstvo obrany. Znovu dojde k vyšetřování pochybného nákupu pušek

27.09.2016 13:55

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj v pořadí už podruhé zrušil pokutu ministerstvu obrany za údajně chybný nákup pušek pro přesnou střelbu na vzdálenost 600 metrů. Případem se budou zabývat znovu jeho podřízení, vyplývá z webu ÚOHS. Ministerstvo mezitím zakázku za zhruba 100 milionů korun zrušilo, nové zbraně neobstály v zátěžových testech. Resort měl nejdříve zaplatit 75.000 korun, poté ÚOHS pokutu snížil na 30.000 korun.

ÚOHS opět zrušil pokutu pro Ministerstvo obrany. Znovu dojde k vyšetřování pochybného nákupu pušek
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

ÚOHS původně vadilo, že ministerstvo změnilo zadávací podmínky a neprodloužilo dostatečně lhůtu pro podání nabídek firem. Z podmínek vypustilo například požadavek na obal zbraně pro seskok padákem.

Právní posouzení případu ze strany Rafajových podřízených bylo ale chybné. Nově se mají zabývat například některými novými argumenty ministerstva. Případ musí znovu posoudit i s ohledem na poslední změny zákona o veřejných zakázkách.

Nákup nových pušek měl jednak srovnat používanou ráži se standardem Severoatlantické aliance, ale hlavně nahradit dnes používané sovětské pušky Dragunov konstrukčně vycházející ze 60. let. Resort původně podepsal kontrakt na 238 pušek za 98,3 milionu korun. Součástí dodávky měly být i denní a noční optoelektronické zaměřovače, soupravy náhradních dílů a nářadí pro údržbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…