ÚOHS znovu uložil pokutu 800.000 korun Královéhradeckému kraji

19.09.2014 11:55

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu uložil pokutu 800.000 korun Královéhradeckému kraji za chyby v zakázce z roku 2007 na nákup nábytku do krajského sídla. Pokuta je pravomocná, zjistila ČTK z webu ÚOHS.

ÚOHS znovu uložil pokutu 800.000 korun Královéhradeckému kraji
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Případem se v minulosti zabýval i Krajský soud v Brně. Podstatu deliktu kraje potvrdil, po antimonopolním úřadu chtěl ale lepší odůvodnění pokuty. To úřad učinil, kraj přesto podal odvolání, které ale nyní předseda ÚOHS zamítl jako opožděné.

Pokutu 800.000 korun ÚOHS uložil poprvé pravomocně v prosinci 2009. Podle něj kraj při nákupu nábytku nepostupoval podle zákona o veřejných zakázkách. Zakázku v roce 2007 zadal bez řádného výběrového řízení jednomu oslovenému zájemci, firmě Immorent, která zajišťovala celou přestavbu nového krajského sídla. Pokud by kraj zadal tendr na nábytek podle zákona, mohla být cena nábytku podle antimonopolního úřadu nižší než výsledných 36 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

Kraji hrozila pokuta přes dva miliony korun. ÚOHS při stanovení její konečné výše přihlédl k tomu, že kraj narušil soutěžní prostředí.

Přestavba královéhradeckého pivovaru na krajské sídlo trvala od dubna 2005 do října 2007. Kraj za ni prostřednictvím dvacetiletého leasingu zaplatí 1,48 miliardy korun. Je to tak největší investiční projekt kraje a možná i nejdražší sídlo úředníků v celém Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…