ÚS: Za nezákonné stíhání má bývalý starosta dostat 150 000 Kč

19.08.2015 15:06

Za nezákonné trestní stíhání náleží bývalému starostovi Stanovic na Karlovarsku Radku Langmaierovi odškodnění 150 000 korun. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud (ÚS), a definitivně tak potvrdil výsledek sporu, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze. Langmaier žádal dvojnásobek, poukazoval na dopady sporu, které se prý projevily v jeho profesním i rodinném životě.

ÚS: Za nezákonné stíhání má bývalý starosta dostat 150 000 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Podle ústavních soudců je náhrada přiměřená, stížnost proto odmítli jako zjevně neopodstatněnou. „V projednávané věci se soudy dostatečně vypořádaly s argumentací stěžovatele a výši přiznaného zadostiučinění odůvodnily i srovnáním s rozhodnutími v jiných případech,“ stojí v usnesení.

Langmaier od roku 2006 čelil stíhání za údajné zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, zkreslování údajů o stavu hospodaření a podvod. Hrozil mu až pětiletý trest. Podle obžaloby měl bývalý starosta například neoprávněně vyplácet mzdy zaměstnancům obce a špatně vést účetnictví. Obviněn byl i z maření voleb tím, že včas neodeslal návrh na vyhlášení nových voleb.

Krajský soud v Plzni v roce 2009 pravomocně zprostil exstarostu obžaloby. Muž poté podal na stát žalobu kvůli nemajetkové újmě způsobené stíháním. Poukazoval na medializaci případu a zhoršení své reputace. Stíhání prý také omezilo jeho pracovní uplatnění, způsobilo mu problémy se spánkem a vneslo nejistotu do rodiny.

Ministerstvo spravedlnosti původně přiznalo Langmaierovi pouze omluvu. O peněžní zadostiučinění proto musel bojovat u soudu. Nejprve vysoudil jen 45 000 korun, poté se náhrada vyšplhala na 150 000 korun, tedy polovinu požadované částky.

Podobný spor vedla se státem bývalá starostka Libušína na Kladensku Marie Minaříková. Za nepřiměřenou délku stíhání, které skončilo zproštěním obžaloby, žádala téměř pět milionů korun, dostala nejprve 312 000 korun, po zásahu Ústavního soudu se odškodnění zvýšilo na 585 000 korun. Trestní stíhání trvalo 11 let.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …