ÚS nařídil znovu projednat spor o dům zabavený emigrantům

11.06.2014 18:31

Ústavní soud (ÚS) nařídil znovu projednat spor o dům v Praze-Motole, který stát v 70. letech zabavil emigrantům a prodal novým, politicky angažovaným vlastníkům. Emigranti se po změně režimu snažili transakci zpochybnit a majetek získat zpět, avšak dosud neuspěli, přestože se za ně ÚS už jednou postavil.

ÚS nařídil znovu projednat spor o dům zabavený emigrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ulice Na ládví se nachází v klidné lokalitě

"Celá řada důkazů nasvědčuje tomu, že při odprodeji nemovitosti hrála zásadní roli politická angažovanost vedlejších účastníků (nových majitelů)," stojí v dnešním nálezu soudkyně zpravodajky Ivany Janů.

Původní majitelé v roce 1974 zůstali bez povolení v zahraničí. Obvodní soud pro Prahu 5 je odsoudil za opuštění republiky k propadnutí majetku. Stát pak v roce 1979 nemovitost prodal. 

Po změně režimu emigranti nejprve vyzvali nové vlastníky k vydání nemovitosti. Pak podali žalobu, kterou soudy řeší už 19 let. Tvrdili v ní, že dobová justice nové majitele domu protiprávně zvýhodnila. 

Do sporu už jednou zasáhl Ústavní soud, a to nálezem z roku 2003. Kritizoval v něm justici za to, že protiprávní zvýhodnění nových majitelů nezohlednila a žalobu emigrantů zamítla s odvoláním na reálnou bytovou potřebu nových vlastníků v době odkupu nemovitosti. 

Ani poté však původní vlastníci neuspěli, proto ÚS vyhověl i druhé ústavní stížnosti. Soudy prý jeho původní nález nepochopily. Ústavní soudci nemají pochybnosti o tom, že noví majitelé získali dům díky svému politickému angažmá. 

Ve spisu tehdejšího Obvodního podniku bytového hospodářství se zachovalo například vyjádření zaměstnavatele, který vyjmenovával pracovní a politické funkce zájemců o dům. "Oba se doma připravují jak pro plnění svých náročných pracovních činností, tak i pro plnění politických funkcí," stálo ve vyjádření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…