ÚS zrušil rozsudek nad knězem, justice v kauze chybovala

26.11.2013 14:50

Ústavní soud zrušil rozsudek nad knězem Mariuszem Luczyszynem, původně potrestaným za osahávání nezletilé dívky podmínkou a zákazem práce s dětmi. Justice v kauze chybovala. Okresní soud v Ústí nad Orlicí v rozsudku nestanovil, na jak dlouho farářovi zakazuje výchovnou činnost. Případ se proto vrátí znovu na začátek - k okresnímu soudu.

ÚS zrušil rozsudek nad knězem, justice v kauze chybovala
Foto: Filip Fojtík
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Ústavní soud v Brně

Luczyszyn podle obžaloby v lednu 2010 na jedné z far na Orlickoústecku při hodině náboženství usedl na pohovku mezi dvě nezletilé dívky, přikryl se společně s nimi dekou a jednu z nich osahával.

Okresní soud v Ústí nad Orlicí nejprve faráři uložil za pohlavní zneužívání tři roky vězení s odkladem na čtyři roky. Zároveň rozhodl o zákazu výkonu povolání či funkce, při jejichž výkonu člověk přichází do styku s dětmi mladšími 15 let. Pardubická pobočka krajského soudu trest zmírnila na dva roky vězení s tříletou podmínkou a čtyřletý zákaz výchovné činnosti s dětmi a mládeží.

Ústavní soud dnešním nálezem nijak nepředjímá konečný verdikt

Luczyszynova obhajoba poukazovala na to, že soud prvního stupně časově neomezil zákaz činnosti, a tak šlo v podstatě o nezákonný trest, což nyní potvrdil Ústavní soud. "Prvotně pochybil okresní soud, který opomenul při vyhlášení určit délku trestu zákazu činnosti, což se promítlo též do písemného vyhotovení," řekl soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Okresní soud tak podle Balíka vyvolal "zcela zřetelnou právní nejistotu v osobních poměrech stěžovatele". Odvolací soud se ji sice pokusil napravit, avšak nevhodným způsobem, nezasáhl pak ani Nejvyšší soud. Balík zdůraznil, že Ústavní soud dnešním nálezem nijak nepředjímá konečný verdikt.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…