USA Číně neustoupí: Americké námořnictvo plánuje další hlídky v Jihočínském moři

03.11.2015 6:45

Americké námořnictvo plánuje hlídkovat ve sporné oblasti v Jihočínském moři. Hlídky se mají konat zhruba dvakrát za čtvrtletí kolem umělých ostrovů za hranicí 12 námořních mil, která vymezuje pásmo pobřežního moře, sdělil v pondělí agentuře Reuters nejmenovaný činitel americké obrany. Kroky prý mají upozornit Čínu a další země na nároky Spojených států podle mezinárodního práva.

USA Číně neustoupí: Americké námořnictvo plánuje další hlídky v Jihočínském moři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

"Budeme se tam vracet zhruba dvakrát za čtvrtletí nebo o trochu častěji," sdělil podle Reuters nejmenovaný činitel.

Zpráva se objevila nedlouho poté, co americký torpédoborec USS Lassen minulý týden v úterý údajně pronikl za hranici 12 námořních mil, vymezující pásmo pobřežního moře, kolem Spratlyho ostrovů, které si nárokuje Čína. Vojenské plavidlo ve sporné oblasti v Jihočínském moři hlídkovalo jen několik hodin, uvedly tehdy americké armádní zdroje.

Akce USA se setkala s ostrou kritikou Pekingu

Peking poté zkritizoval Washington, že tímto manévrem ohrozil suverenitu a bezpečnostní zájmy Číny. Čína rovněž uvedla, že americké plavidlo "sledovala a varovala".

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Zajištění svobody plavby je v zájmu USA

Bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes na pondělní akci uspořádané zpravodajským webem Defense One podle agentury Reuters uvedl, že zajištění svobody plavby v Jihočínském moři je v zájmu Spojených států. Je tudíž prý možné očekávat další "projevy tohoto zájmu".

Velitel amerického tichomořského velitelství (USPACOM) admirál Harry Harris dnes na univerzitě v Pekingu prohlásil, že operace Spojených států týkající se svobody plavby by neměly být vnímány jako hrozba. Spojené státy tyto akce prováděly desítky let po celém světě, takže "by jimi nikdo neměl být překvapen", citovala jej agentura Reuters.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…