USA a EU dokončují případné další sankce proti Rusku

13.06.2015 14:42

Spojené státy a Evropská unie dokončují přípravu případných dalších sankcí proti Rusku. Tato opatření by se mohla uplatnit, pokud Moskva povede další vojenské akce na Ukrajině. S odvoláním na americké vládní představitele a evropské diplomaty to v noci na dnešek uvedla stanice CNN. Zdroje zdůraznily, že dosud o zavedení dalších sankcí ale nebylo rozhodnuto.

USA a EU dokončují případné další sankce proti Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Nové boje na Ukrajině v uplynulém týdnu oživily diskuse o dodatečných sankcích, ale boje ustaly dříve, než se rozhodlo o jejich zavedení. Připravené nové sankce zahrnují především bojkot dalších osob a firem a větší tlak na sektor financí, energetiky a obrany Ruska.

USA i EU podmiňují odvolání dosavadních sankcí uplatněním mírové dohody, kterou v únoru v Bělorusku uzavřelo Rusko s představiteli Ukrajiny, Francie a Německa. Dohodu několikrát narušily nové boje, z nichž Západ viní především Rusko a proruské separatisty na východě Ukrajiny.

Také země skupiny vyspělých ekonomik G7 daly v pondělí na závěr summitu v Bavorsku najevo, že jsou připraveny zpřísnit dosavadní protiruské sankce, pokud to bude kvůli situaci na Ukrajině nutné. Americký prezident Barack Obama tam řekl, že protiruské sankce je třeba zachovat a v případě potřeby ještě zesílit, protože podle něj ruské síly stále působí na východní Ukrajině.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …