USA a Kuba obnovují vzájemné vztahy, otevřou si ambasády

01.07.2015 17:56

Americký prezident Barack Obama dnes v Bílém domě oznámil, že Spojené státy souhlasily s obnovením diplomatických vztahů s Kubou. Jde podle něj o historický krok, i když neshody mezi oběma zeměmi jsou nadále hluboké. Šéf Bílého domu připustil, že úsilí o izolaci Kuby mělo opačný efekt, než bylo zamýšleno. Obě země si navzájem otevřou ambasády 20. července.

USA a Kuba obnovují vzájemné vztahy, otevřou si ambasády
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Nesmíme zůstat uvězněni v minulosti,“ řekl Obama. „Američané i Kubánci jsou připraveni pohnout se kupředu,“ poznamenal v oznámení, které živě přenášela i kubánská televize.

Obama řekl, že otevření velvyslanectví USA v Havaně se zúčastní americký ministr zahraničí John Kerry, který na budově vztyčí vlajku USA.

Rozdílné názory mají obě země podle Obamy například na svobodu projevu. Šéf Bílého domu ujistil, že Spojené státy se budou nadále ozývat, když budou mít rozdílný názor na otázky týkající se hodnot. Vzájemné kontakty podle Obamy posílí demokracii a zlepší stav lidských práv na Kubě.

Kubánská vláda dnes prohlásila, že je nezbytné, aby bylo současně s obnovením diplomatických vztahů zrušeno hospodářské embargo. K tomu americký prezident poznamenal, že je načase, aby Kongres v této věci konal a embargo zrušil.

Výměna příslušných dopisů

Kuba dále požaduje, aby Washington v zájmu celkové normalizace vztahů zastavil rozhlasové a televizní vysílání na Kubu a „podvratné“ programy. Spojené státy by podle kubánské vlády rovněž měly vrátit vojenskou základnu na Guantánamu pod kubánskou správu.

Prezidenti obou zemí si před dnešním oficiálním ohlášením obnovení diplomatických vztahů vyměnili příslušné dopisy.

Kubánský prezident Raúl Castro podle kubánské televize v dopise Obamovi potvrdil, že také Havana se rozhodla obnovit diplomatické vztahy s USA a otevřít ve Washingtonu 20. července ambasádu.

Obě strany jednaly o opětovném otevření ambasád od 17. prosince, kdy oznámily, že chtějí obnovit vztahy. Obnovení diplomatických vztahů je velkým krokem v procesu normalizace vztahů mezi oběma zeměmi, který se však posouvá pomalu kvůli přetrvávajícím problémům v otázkách, jako je dodržování lidských práv na Kubě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …