USA a další státy, včetně arabských, bombardují pozice extremistů v Sýrii

23.09.2014 6:48

Armáda Spojených států a partnerské země zahájily první letecké údery proti pozicím radikálního uskupení Islámský stát (IS) v Sýrii. V noci na dnešek (SELČ) to oznámilo americké ministerstvo obrany. Spojené státy podle něj při útoku využily kombinaci bojových letounů, bomb a střel Tomahawk s plochou dráhou letu. Podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters se pokračující útoky mohou týkat zhruba dvou desítek cílů a podílí se na nich nejmenovaní arabští partneři.

USA a další státy, včetně arabských, bombardují pozice extremistů v Sýrii
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

"Mohu potvrdit, že armáda Spojených států a síly partnerských zemí provádí vojenskou akci proti teroristům ISIL v Sýrii s využitím kombinace stíhacích letounů, bombardérů a řízených střel Tomahawk," uvedl podle Reuters mluvčí Pentagonu John Kirby. ISIL je zkratkou pro původní název radikálního uskupení, který zněl Islámský stát v Iráku a Levantě.

Rozhodnutí zaútočit podle Kirbyho padlo dříve během pondělí. Vzhledem k tomu, že vojenská operace pokračuje, není prý možné zatím poskytnout podrobnější informace.

Bombardování se prý účastní i Bahrajn, Saúdská Arábie, Jordánsko a SAE

Nejmenovaný americký činitel, kterého citoval Reuters, uvedl, že na útoku se podílí arabské státy. Odmítl však sdělit, o jaké země jde a jakou v útoku hrají roli. Podle zdrojů televize CNN Američané zahájili letecké údery proti baště extremistického hnutí v syrské oblasti Rakka. Všichni zahraniční partneři jsou prý arabské země. Na úderech se podílí Bahrajn, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Jordánsko, sdělily také zdroje CNN.

Údery jsou součástí vojenské kampaně proti extremistům z IS, kterou před skoro dvěma týdny schválil americký prezident Barack Obama. Radikální uskupení zabralo rozsáhlá území v Sýrii i v Iráku, povraždilo tisíce lidí a setlo hlavy dvěma americkým novinářům.

USA a Francie již dříve zahájily cílené nálety na pozice IS v Iráku. Korespondentka stanice BBC ale poznamenala, že kampaň v Sýrii se od úderů v Iráku liší. Zatímco irácká vláda Washington k zásahu proti extremistům z IS vybídla, syrská vláda tak neučinila.

Ozbrojenci z IS podle pondělních zpráv vyzvali stoupence, aby útočili na občany USA, Francie a dalších států, které se boje proti radikálům účastní.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…