USA a obrovské zásoby ropné břidlice. Komentátor uvažuje, jaký vliv to může mít v globálním měřítku

08.08.2016 16:59

Spojené státy americké mají díky technologickému pokroku najednou největší zásoby ropy na světě. Co s nimi hodlají dělat a jak se to promítne do budoucnosti současných ropných velmocí, nad tím přemýšlel komentátor Jan Jandourek na stránkách Svobodného fóra.

USA a obrovské zásoby ropné břidlice. Komentátor uvažuje, jaký vliv to může mít v globálním měřítku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Svět se radikálně změnil. Ale není to jen kvůli zprávám o Islámském státu, rozkladu Evropské unie a odstředivých tendencích nejpodivnějšího člena NATO Turecka,“ poznamenal na úvod Jandourek a odcitoval nedávnou zprávu ČTK, ve které informovala o obrovských nevyužitých zásobách ropy v USA, ke kterým se však země dostává až teď, díky technologickému pokroku.
 
„Břidličná ropa byla dříve nedosažitelná. Díky frakování a novým technologiím však proměnila globální energetické prostředí a pomohla USA dostat se mezi největší globální hráče,“ píše Jandourek s tím, že ještě před deseti lety si nikdo něco takového nedokázal představit, obzvlášť když již od šedesátých let mnozí tvrdí, že se zásoby povážlivě tenčí.
 
USA by se tak mohly stát energetickou světovou velmocí, pokud by chtěly. Samozřejmě nejdřív musí počkat na to, až se ustálí ropný trh, protože v současnosti negeneruje jejich produkce takřka žádný zisk. Přesto však mají větší zásoby než Saúdská Arábie i Rusko, dosud největší ropné velmoci.
„Zatím můžeme jen odhadovat, co to znamená,“ míní Jandourek a dodává, že tím zřejmě dojde k omezení „vyděračského potenciálu“ těch nedemokraticých režimů, které na ropě postavily svou pozici ve světě. „Zemí nejen nedemokratických, ale poměrně šílených, jako byl Írán, a nepřátelských vůči Západu. Tím by padl oblíbený argument všech lidí, co Ameriku skutečně neradi, že USA vedou války 'kvůli ropě'.“
 
„Dále můžeme jen těžko odhadnout, co to znamená pro snahy o využití alternativních zdrojů energie,“ uvažuje Jandourek a zmiňuje práci amerického vynálezce Elona Muska, který se snaží prosadit auta na elektřinu. „S levnou ropou to bude obtížné. Nevíme samozřejmě, jak pokročí solární technologie a co všechno bude objeveno ohledně schopnosti energii ‚uskladnit‘, což byl zatím hlavní problém, ale zatím se ještě nedaří, jak by stoupenci chtěli,“ dodává Jandourek.
 
„Ještě před deseti lety vypadal svět úplně jinak. Jak bude vypadat za deset let, na to by mohly sázkové kanceláře už teď vypsat zajímavé sázky. Vsadil by si ale jen nějaký hazardér.“
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…