USA chtějí potrestat Rusko za otravu Skripalových novými sankcemi. Je to drakonické, protestuje Moskva

09.08.2018 21:50

Další sankce na Rusko. Spojené státy americké vedené Donaldem Trumpem se rozhodly uvalit další sankce na zemi, která podle nich může za otravu Sergeje Skripala a jeho dcery. Shledaly, že útok Novičokem Rusko skutečně spáchalo. Informovala o tom britská BBC.

USA chtějí potrestat Rusko za otravu Skripalových novými sankcemi. Je to drakonické, protestuje Moskva
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

V středečním prohlášení americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že kvůli incidentu uvalí na Rusko další sankce. Mluvčí Heather Nauertová řekla, že bylo shledáno, že Rusko „použilo chemické nebo biologické zbraně v rozporu s mezinárodním právem nebo je použilo na své vlastní občany“.

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

Britská vláda celkem očekávaně krok uvítala. Její ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo: „Silná mezinárodní reakce na použití chemických zbraní v ulicích Salisbury (kde byli Skripalové otráveni) posílá jasnou a nevyvratitelnou zprávu Rusku, že jeho provokativní a bezohledné chování nezůstane bez odezvy.“ Ruská ambasáda v USA kritizovala rozhodnutí, které je dle nich založené na vratkých domněnkách. Prý si Rusko již zvyklo, že nejsou poskytnuta žádná fakta či důkazy, a dále trvá na otevřeném a transparentním vyšetřování incidentu.

Sankce, které Moskva popsala jako drakonické, se podle BBC mají týkat exportu elektronických komponent a jiných technologií. V platnost mají vejít 22. srpna. V rozmezí tří měsíců prý přijdou další sankce, pokud Rusko nesloží důvěryhodné záruky, že znovu nepoužije chemických zbraní, a nepovolí inspekci OSN. Podle jednoho z činitelů je to teprve potřetí, co americká vláda dospěla ke shledání, že nějaká země použila chemické či biologické zbraně proti svým občanům.

Rusko už bylo USA sankcionováno v červnu. Tyto sankce byly zaměřeny proti třem fyzickým osobám a pěti ruským podnikům. Brzo po útoku USA také vyhostily 60 ruských diplomatů. Shledání Ruska vinným z použití chemických zbraní přišlo na popud republikánských členů Kongresu, uvedla BBC. Sankce za takovou akci jsou automatické. Prezident Trump ke kroku prý zatím mlčí, nicméně podle BBC by sankce mohly zkomplikovat jeho snahu zlepšit vztahy s Vladimirem Putinem.

Celý článek ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…