USA chtějí vojensky dál pomáhat Egyptu. Porušování lidských práv navzdory

02.08.2015 12:46

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes během návštěvy Egypta oficiálně obnovil strategické bezpečnostní partnerství mezi Washingtonem a Káhirou, které bylo přerušeno v důsledku napjaté politické situace v zemi po začátku takzvaného arabského jara.

USA chtějí vojensky dál pomáhat Egyptu. Porušování lidských práv navzdory
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Spojené státy se v souvislosti se vzestupem extremistů na Blízkém východě opět pokoušejí o sblížení s Egyptem navzdory pochybnostem o dodržování lidských práv současným režimem, uvedla agentura AP.

Kerry dorazil do egyptské metropole ke své první zastávce blízkovýchodního turné dva dny poté, co USA doručily Egyptu osm bojových letadel F-16 v rámci dohodnuté zásilky vojenské podpory, která byla v minulých letech rovněž pozastavena. Šéf americké diplomacie se nejprve sešel se svým egyptským protějškem Samím Šukrím, poté jej přijme prezident Abdal Fattáh Sísí.

Násilné potlačování demonstrací

Před setkáním se Šukrím Kerry podle agentury AFP prohlásil, že je jeho země opět připravena poskytovat Egyptu ekonomickou a bezpečnostní pomoc.

Řada amerických zákonodárců před cestou vyzvala ministra, aby v rozhovorech s egyptským vedením nastolil témata porušování lidských práv včetně zatýkání odpůrců režimu bývalého generála Sísího a nepohodlných novinářů nebo masových politických procesů.

Právě kvůli autoritářskému přístupu režimu a násilnému potlačování demonstrací po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího USA před dvěma lety dočasně pozastavily vojenskou pomoc Egyptu, kterou obnovily až na jaře. Podle vzájemné dohody by měla dosahovat výše 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard korun) ročně.

Po setkáních v Káhiře zamíří Kerry na návštěvu Kataru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…