USA dávají ruce pryč od Kosova. Zablokované rozhovory s Bělehradem a škody 50 milionů eur

14.08.2023 14:43 | Komentář

Kosovsko-albánský režim v Prištině nadále odmítá přistoupit k deeskalaci situace vůči srbskému obyvatelstvu bez ohledu na sankce ze strany Spojených států a dalších západních zemí. Tamní premiér Kurti odmítá zrušit i blokádu dovozu srbského zboží, které poškozuje obě strany a způsobilo škody kolem 50 milionů euro.

USA dávají ruce pryč od Kosova. Zablokované rozhovory s Bělehradem a škody 50 milionů eur
Foto: repro youtube.com
Popisek: Kosovské speciální jednotky během akce na severu provincie

Poté, co koncem letošního května prištinský režim brutálně zasáhl proti srbské populaci na severu Kosova a násilně zabral budovy místní samosprávy, se situace dále eskalovala až do situace, kdy kosovský premiér Albin Kurti zablokoval dovoz zboží z centrálního Srbska včetně například léků a zásob pro srbské nemocnice. 

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21473 lidí

Tato blokáda tvrdá už dva měsíce a způsobila ekonomické škody, které srbské Hospodářská komora vyčíslila na 50 milionů euro.

„Škody nadále narůstají a toto rozhodnutí Prištiny je ekonomicky nesmyslné, protože ekonomika Kosova je málo rozvinutá. V loňském roce bylo srbské zboží na Kosovu zastoupeno v objevu 520 milionů euro, zatímco Priština zabezpečila zboží pouze v hodnotě 50 milionů eur za celý rok,“ sdělil portálu kosovo-online.com Bojan Stanić z Hospodářské komory Srbska.

„Blokáda ze strany Prištiny je politické rozhodnutí a očekáváme, že bude na základě tlaku Evropské unie zrušeno,“ dodal Stanić.

V minulých dnech zašla tzv. kosovská vláda ještě dál, když k zákazu dovozu z centrálního Srbska zrušila na území oblasti registrační osvědčení 15 srbským společnostem včetně telefonního operátora MTS, který využívá drtivá většina zdejšího srbského obyvatelstva. 

Ukazuje se, že místo postupné deeskalace, která by mohla umožnit obnovení vzájemných rozhovorů mezi Bělehradem a Prištinou, pokračuje kosovsko-albánský režim v další eskalaci situace. Nic na tom nezměnily ani sankce a nebývale ostré restrikce USA vůči Prištině. 

Nad postupnou normalizací vztahů tak visí otazníky. Situaci by mohla proměnit změna vlády v Prištině, volby v řádném termínu by měly být zhruba za rok a půl. Kurtiho vláda čelí ostré kritice celé opozice, zvláště za bezprecedentní zhoršení vztahů se Spojenými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …