USA jmenovaly poprvé za čtvrt století velvyslance v Somálsku

25.02.2015 7:31

Spojené státy jmenovaly svého prvního velvyslance v Somálsku za téměř čtvrt století. Funkci převezme kariérní diplomatka Katherine Dhananiová, oznámilo v úterý večer ministerstvo zahraničí USA. Infromaci o tom přinesla ČTK.

USA jmenovaly poprvé za čtvrt století velvyslance v Somálsku
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Ministerstvo označilo nominaci Dhananiové podle agentury AFP za "historickou chvíli". Naposledy měly Spojené státy zastupitele sídlícího v této zemi v roce 1991, kdy odsud diplomaty vyhnaly těžké vnitřní boje.

Dhananiovou musí do funkce potvrdit americký Senát. Nová velvyslankyně ale bude zatím pracovat ze sousední Keni, dokud bezpečnostní situace v somálské metropoli Mogadišu neumožní otevřít zde znovu ambasádu, uvedlo ministerstvo.

Dhananiová pracuje v diplomatických službách od roku 1990. Má za sebou práci na řadě amerických ambasád, například v Mexiku, Kongu, Zimbabwe nebo Indii.

Záměr jmenovat velvyslance v Somálsku oznámil Washington již loni v červnu. Podle americké administrativy je to důkaz víry v lepší budoucnost a stabilitu v chaosem zmítané zemi. Asi desítka amerických diplomatů odpovědných za záležitosti Somálska působí od roku 1991 na zastupitelském úřadu v sousední Keni a do Mogadiša zajížděli pouze v případech, kdy to situace vyžadovala.

Západ začal posilovat vztahy s Mogadišem poté, co byl v září 2012 prezidentem zvolen občanský aktivista Hassan Sheikh Mohamoud. Británie otevřela velvyslanectví v opevněném areálu mogadišského letiště v roce 2013. Somálský parlament počátkem února vyslovil důvěru nové vládě, jejímž úkolem bude připravit zemi na hlasování o nové federalistické ústavě v březnu 2016 a na prezidentské volby v září téhož roku.

Západ se nyní obává rostoucí aktivity somálské islamistické organizae Šabáb. Ta vyzvala tento týden muslimy k útokům na nákupní střediska ve Spojených státech, Kanadě, Británii a dalších západních zemích. Extremisté rovněž varovali před dalšími útoky na Keňu, kde mají na svědomí krvavý atentát ze září roku 2013 na nákupní centrum v Nairobi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…