USA jsou znepokojeny. Tři egyptští soudci byli zastřeleni krátce po rozsudku nad Mursím

17.05.2015 10:08

Tři egyptští soudci byli zastřeleni jen několik hodin poté, co soud v Káhiře v sobotu vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a dalšími 105 členy islamistického Muslimského bratrstva. Byli shledáni vinnými z organizace hromadného útěku z vězení v roce 2011 a ze spiknutí s palestinským hnutím Hamas a libanonským Hizballáhem při jeho plánování. Informovala o tom dnes agentura AFP.

USA jsou znepokojeny. Tři egyptští soudci byli zastřeleni krátce po rozsudku nad Mursím
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Egyptská policie uvedla, že soudci cestovali autem ve městě Aríš na Sinajském poloostrově, když je přepadli ozbrojenci. Při útoku byla usmrcena ještě čtvrtá osoba a další tři lidé byli zraněni.Zatím není zřejmé, zda atentát souvisí s rozhořčením nad rozsudkem vyneseným nad Mursím a jeho spojenci z řad Muslimského bratrstva. Úřady ale již v minulosti připisovaly vinu za násilnosti na Sinaji přívržencům Muslimského bratrstva. Mursího strana byla po jeho svržení zakázána a stovky bývalých činitelů a příznivců byly zatčeny a uvězněny.

Před pár dny se stal terčem pokusu o atentát jiný soudce, který minulý rok odsoudil k trestu smrti 12 příslušníků Muslimského bratrstva. Soudce pumový útok ve svém domově na předměstí Káhiry přežil. Mursí zvítězil s podporou Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

"Jsme hluboce znepokojeni dalším masovým rozsudkem smrti, který egyptský soud vynesl nad více než 100 obviněnými, včetně exprezidenta Mursího," citovala agentura Reuters nejmenovaného představitele americké diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…